GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

7 μύθοι για τα γαλακτοκομικά...

Γράφει ο Παρασκευάς Παπαχρήστος, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc. nutritiontales.eu Γάλα πίνουν μόνο τα παιδιά. Τα θρεπτικά συστατικ...

Γράφει ο Παρασκευάς Παπαχρήστος,
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
nutritiontales.eu
Γάλα πίνουν μόνο τα παιδιά.
Τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος (ασβέστιο, φώσφορος, πρωτεΐνη, βιταμίνες Α και D, ριβοφλαβίνη κ.ά.) είναι πολύτιμα για όλους, όχι μόνο για τα παιδιά. Τα παιδιά, βέβαια, χρειάζονται αρκετό ασβέστιο, επειδή τα οστά τους αναπτύσσονται. Στις ηλικίες 4-8 ετών, τα παιδιά πρέπει να προσλαμβάνουν περίπου 800 mg ασβεστίου ημερησίως. Από την ηλικία των 9 ετών έως και τα 18 τους χρόνια θα πρέπει να προσλαμβάνουν 1.300 mg την ημέρα. Όμως, και οι ενήλικες χρειάζονται ασβέστιο για να...
διατηρήσουν γερά τα οστά τους και να επιβραδύνουν την απώλεια οστικής μάζας, που επέρχεται με την ηλικία. Συγκεκριμένα, οι ενήλικες πρέπει να προσλαμβάνουν 1.000 mg ασβεστίου ημερησίως πριν την ηλικία των 50 ετών και 1.200 mg μετά τα 50.
Η μούχλα που εμφανίζεται πάνω στο τυρί είναι επικίνδυνη.
Συνήθως δεν είναι επικίνδυνη. Για να είστε, όμως, σίγουροι, καλό είναι να κόβετε και να πετάτε (στα σκληρά τυριά) περίπου 2,5 εκατοστά στις πλευρές του τυριού όπου εμφανίζεται η μούχλα. Στα τυριά που ωριμάζουν με τη βοήθεια μυκήτων, όπως το μπλε τυρί, το ροκφόρ και η γκοργκοντζόλα, η  μούχλα είναι εκείνη που δίνει τη χαρακτηριστική μυρωδιά τους.
Μην καταναλώνετε τυρί που έχει μαλλιαρές κηλίδες, λευκά, ροζ, μπλε, πράσινα, γκρίζα ή μαύρα στίγματα. Επίσης, όταν το μαλακό τυρί ή το τυρί σε κρέμα πιάσει μούχλα, θα πρέπει να το πετάξετε.
Ακολουθώ δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, άρα πρέπει να αποφεύγω τα γαλακτοκομικά.
Γάλα, γιαούρτια και τυριά κυκλοφορούν σε μια ευρεία γκάμα επιλογών, με χαμηλά λιπαρά ή τελείως άπαχα. Ανεξάρτητα από την περιεκτικότητά τους σε λίπος, όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα συνιστούν άριστες πηγές ασβεστίου, πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών.
Μπορώ να πάρω το ασβέστιο που χρειάζομαι από το μπρόκολο.
Θεωρητικά ναι∙ στην πράξη, όμως, κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο. Μισή κούπα μπρόκολο προσφέρει περίπου 45 mg ασβεστίου, ενώ ένα ποτήρι γάλα (250 gr) 300 mg. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για να πάρει κάποιος τρώγοντας μπρόκολο όσο ασβέστιο δίνουν 3 ποτήρια γάλα, θα πρέπει να φάει 10,5 κούπες από το σκουροπράσινο λαχανικό!
Όταν πηγαίνω στο χωριό καταναλώνω μη παστεριωμένο γάλα.
Το παστεριωμένο γάλα θερμαίνεται γρήγορα σε μια θερμοκρασία αρκετά υψηλή, με σκοπό να σκοτωθούν όλα τα επικίνδυνα βακτήρια, όπως η λιστέρια. Οι αλλαγές που υπόκειται το γάλα στη διατροφική του αξία με την παστερίωση είναι ελάχιστες. Το παστεριωμένο γάλα υπερέχει σημαντικά από πλευράς ασφάλειας και η θρεπτική του αξία είναι σχεδόν ίδια με αυτήν του μη παστεριωμένου γάλακτος.
Τρώγοντας ένα κεσεδάκι γιαούρτι κάθε μέρα προλαμβάνω τις κολπικές μυκητιάσεις.
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι ζωντανές καλλιέργειες του γιαουρτιού προσφέρουν προστασία από τις κολπικές μυκητιάσεις. Ωστόσο, ένα κεσεδάκι (200 gr) γιαουρτιού προσφέρει περίπου 300-450 mg ασβεστίου – πολύτιμων για την υγεία των οστών!
O συνδυασμός του ψαριού με τυρί μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.
Αυτός ο ισχυρισμός διατυπώθηκε, λανθασμένα, τα χρόνια που η συντήρηση των τροφίμων μέσω της ψύξης ήταν δύσκολη. Το ψάρι και το τυρί είναι ευπαθή τρόφιμα στα μικρόβια. Από τη στιγμή που η συντήρηση των τροφίμων δεν ήταν σωστή εκείνη την εποχή, η πιθανότητα τροφικής δηλητηρίασης με την ταυτόχρονη κατανάλωση των δύο τροφίμων ήταν αυξημένη.
Γνωρίζετε ότι…
στο πλαίσιο της καμπάνιας 3aday.org συστήνεται η κατανάλωση 3 ισοδύναμων γαλακτοκομικών την ημέρα, ώστε να καλυφθούν τα 900 mg ασβεστίου που είναι η μέση συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.  Ένα ισοδύναμο αντιστοιχεί σε:
1 ποτήρι γάλα
30 γρ. κίτρινο τυρί
50 γρ. λευκό τυρί
1 κεσεδάκι γιαούρτι

5 σχόλια

  1. Τρώτε αμύγδαλα, περιέχουν περισσότερο ασβέστιο χωρίς τις ορμόνες του γάλακτος. Το γάλα το παστεριωμένο που αγοράζουμε δεν μπορεί να απελευθερώσει το ασβέστιο λόγο της παστερίωσης αλλά δεν το λένε λόγο οικονομικών συμφερόντων.Γι αυτό οι γυναίκες παρουσιάζουν σήμερα υψηλό ποσοστό έλλειψης ασβεστίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μας λέτε όμως το τι κουβαλάει μαζί του το γάλα (ορμόνες, αντιβιωτικά, φυτοφάρμακα).
    Το πολύ γάλα αντί να ωφελήσε, βλάπτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΦΥΣΙΚΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ γαλακτοκομικά
    Σημ.: ανάλογα με τα παρακάτω σχετικά με τη ΔΟΛΙΑ αλλοίωση στο ΦΥΣΙΚΟ γάλα - που το πίνουν τα ΒΡΕΦΗ ΟΛΩΝ των θηλαστικών ΚΑΙ για τις ΑΝΟΣΟΕΝΙΣΧΥΤΙΚEΣ του ιδιότητες!!! - ισχύουν  στο ΦΥΣΙΚΟ-ΆΘΕΡΜΟ μέλι και το ΦΥΣΙΚΟ-ΑΘΕΡΜΟ λάδι, μια αλλοίωση που την κάνουν τα ψοφο-ιερατεία για να αρρωσταίνουμε. Επίσης, όσον αφορά τα γαλακτοκομικά, πρόκειται κυρίως για προερχόμενα από ζώα ελευθέρας βοσκής και όχι τα καταναγκαστικά σποροφάγα των βουστασίων, τα οποία τρέφονται με νοσογόνες λεκτίνες (που, μεταξύ πολλών κακών, ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ οστεοπόρωση): http://tomsthird.blogspot.com/2009/12/toxic-lectins-elimination-diet.html
    http://www.owenfoundation.com/Health_Science/Lectins_in_Foods.html,
    http://www.krispin.com/lectin.html.

    Αποσπάσματα από την Αναφορά για το Φυσικό Γάλα (Report in Favor of Natural Milk - RFNM) των Aajonus Vonderplanitz, Ph.D., και William Campbell Douglass, M.D.
    Ι. [Εκτός από τα ΑΜΕΤΡΗΤΑ δισεκατομμύρια ευεργετημένων βρεφών ζώων και ανθρώπων από την εμφάνιση του θηλασμού] Σε όλη την έκταση των ΗΠΑ, για σχεδόν 40 χρόνια, εκατομμύρια άνθρωποι ήπιαν πάνω από 3 δισεκατομμύρια ποτήρια ΦΥΣΙΚΟΥ γάλακτος και δεν συνέβη ούτε μια επιδημία, ούτε αποδείχτηκε καμία περίπτωση ασθένειας εξαιτίας του (RFNM, Σχήμα Κ, σ. 58) .
    II. Ακόμα και όταν το ΦΥΣΙΚΟ γάλα χρησιμοποιήθηκε ως συντηρητικό ώστε να συντηρήσει κρέας επί 13 χρόνια, δεν έβλαψε κανέναν από τους καταναλωτές. (RFNM σ. 33).
    III. Ωστόσο, υπάρχουν εκτενή στοιχεία που δείχνουν ότι η παστερίωση αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την υγεία τού κοινού: Παστεριωμένο γάλα προκάλεσε πολλές επιδημίες, με θύματα 200 άτομα, 468 άτομα, 1.492 άτομα, 16.284 άτομα, 17.000 άτομα και 197.000 άτομα...Το παστεριωμένο γάλα έχει προκαλέσει πολλές επιδημίες. Σε κάθε περιστατικό το προϊόν προερχόταν από έναν μόνο παραγωγό. Κατά τα έτη 1978-1997, 232.485 άνθρωποι υπέφεραν λόγω της εκδήλωσης κρουσμάτων από παστεριωμένο γάλα (RFNM σελ. 8-10.) Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, το CDC (Center for Disease Control, γνωστό από την πολύνεκρη τρομοεμβολιαστκή μανία του...) ανέφερε ότι η έρευνα έδειξε 'καλή παστερίωση'. Τα στοιχεία τού CDC δείχνουν πως τα συμπεράσματα της FDA (Food Department Agency - Υπηρεσίας τροφίμων) ότι «η παστερίωση παρέχει εγγυήσεις έναντι λοίμωξεων» είναι  αναξιόπιστα. Επιστημονικά και στατιστικά, το ΦΥΣΙΚΟ γάλα είναι το ασφαλέστερο διατροφικό αγαθό [τόσο για τα θηλάζοντα ζώα όσο και για τους ανθρώπους].
    IV. Η μείωση της κατανάλωσης φυσικού γάλακτος συνέπεσε με μια δραματική αύξηση των ασθενειών από σαλμονέλα (πίνακας CDC, RFNM σ. 42). Θα μπορούσε εύλογα να υποστηριχθεί ότι η στέρηση του ΦΥΣΙΚΟΥ γάλακτος από το κοινό είχε ως αποτέλεσμα επιδείνωση της υγείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. * Στελέχη βακτηρίων έχουν αποκτήσει ανοσία σε αντιβακτηριακούς παράγοντες και οι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στις ασθένειες (RFNM σ. 40, 4). Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι οι άνθρωποι αποκτούν ανοσία στα βακτήρια στα οποία είναι τακτικά εκτεθειμένοι. Νομικά και ηθικά, θα ήταν σωστό να επιτρέπουν στους ανθρώπους να αναπτύξουν ή να διατηρήσουν τη φυσική ανοσία από την πρόσληψη βακτηρίων στα τρόφιμα. Οι άνθρωποι που αγοράζουν ΦΥΣΙΚΟ γάλα είναι ενημερωμένοι ανθρώποι.
    * Δεν υπάρχει εμπειρική επιστημονική απόδειξη ότι η διατροφή ή επαφή με το ΦΥΣΙΚΟ γάλα είναι επικίνδυνη για τα βρέφη και τα παιδιά, ούτε με ομάδες «υψηλού κινδύνου» όπως ορίζονται από το FDA και το CDC. Υπάρχουν στοιχεία ότι τα βρέφη και τα παιδιά δυναμώνουν με το ΦΥΣΙΚΟ γάλα, ακόμη και με υψηλά επίπεδα βακτηρίων (RFNM σελ. 28-30 και έκθεμα L). Ασθένειες σε βρέφη έχουν θεραπευτεί επιτυχώς με ΦΥΣΙΚΟ γάλα επί αιώνες σε νοσοκομεία και κλινικές (RFNM σελ. 28-29). Το ΦΥΣΙΚΟ γάλα μείωσε τους θανάτους βρεφών στο νοσοκομείο St. Vincent κατά 94% (RFNM σ.28, 6).
    * Η FDA και το CDC ισχυρίζονται [ψευδώς] ότι δεν βρήκαν καμία επιστημονική μελέτη που να αποδεικνύει ιατρική ωφέλεια από το ΦΥΣΙΚΟ γάλα. Η RFNM παρουσιάζει ένα μέρος των στοιχείων των εμπειρογνωμόνων σχετικά με τα οφέλη του ΦΥΣΙΚΟΥ γάλακτος από: τα πανεπιστήμια Harvard, Princeton, Cambridge, Tufts, το Τμήμα Επιστήμης Γαλακτοκομικών τού παν. της Georgia, Dartmouth College, Σχολή Γεωργικής Χημείας του παν. Ohio, Ιατρική Σχολή παν. της Ουάσιγκτον, την Κλινική Μάγιο της Μινεσότα, τα Ιδρύματα Price-Pottenger και Weston Α. Price καθώς και ιατρικά περιοδικά, όπως τα Lancet, Certified Milk Magazine, JAMA (Journal of the American Medical Association), American Journal of Clinical Nutrition, New England Journal of Medicine, British Medical Journal, και έντυπα της Αμερικανικής Ένωσης της Ιατρικής Επιτροπής Γάλακτος, του Παγκόσμιου Ταμείου για την έρευνα στον καρκίνο, της Consumer Reports, της Ένωσης Καταναλωτών, των νοσοκομείων St Vincent και Hartford (RFNM σ.28-33).
    * Ο Δρ J.E. Crewe, MD, από την Κλινική Μάγιο, είπε: "η αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών κατά τη διάρκεια δεκαοκτώ ετών, με σχεδόν αποκλειστική διατροφή ΦΥΣΙΚΟΥ γάλακτος με έχει πείσει προσωπικά ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για την πρόκληση νόσων και της αντίστασης σε αυτές είναι τα τρόφιμα" (RFNM σελ. 32, 1).
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
    Η σημερινή συστηματική παραπληροφόρηση τού κοινού όσον αφορά το ΦΥΣΙΚΟ γάλα είναι κατά κύριο λόγο αντιεπιστημονικές εικασίες και δεν βασίζεται σε εμπειρική διερεύνηση (RFNM σ. 39-43). Κάθε διάδοσή τους από τις υπηρεσίες της USHHS (FDA, CFSAN, CDC) συνιστά παραβίαση της προστασίας τής υγείας όλων των Αμερικανών, η οποία έχει ανατεθεί στους εν λόγω οργανισμούς.Η FDA και το CDC με αντιεπιστημονική εκστρατεία προσπαθούν να εξάλειψουν πλήρως τη διατροφή με ΦΥΣΙΚΑ γαλακτοκομικά. Γιατί; Από άγνοια ή / και στενομυαλιά; Ή μήπως λόγω συμπαιγνίας (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations-RICO) με τη βιομηχανία τροφίμων για να καταργήσουν τον ανταγωνισμό και να αυξήσουν τα κέρδη τους; Ή μήπως και λόγω συμπαιγνίας με το ιατρο-φαρμακευτικό κατεστημένο, που προφανώς θέλει να αρρωσταίνουμε για να κερδοσκοπεί;
    Το ΦΥΣΙΚΟ γάλα είναι ασφαλές. Έχει ενσωματωμένη φυσική προστασία, που καταστρέφεται από την παστερίωση (RFNM σελ. 25-27).
    http://www.rawmilk.org/pdf/report-in-favor-of-raw-milk-final-06-07.pdf
    http://www.karlloren.com/aajonus/p15.htm
    KATAΠΕΛΤΗΣ κατά της κατευθυνόμενης μικροβιοφοβίας:
    http://www.whale.to/a/aajonus-interview-apr-2009.pdf.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φυτοφάγος ανατόμος ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ότι οι άνθρωποι είναι παμφάγοι:
    Ο φυτοφάγος John McArdle, Ph.D.,ανατόμος&πριματοτολόγος (ασχολούμενος με τα πρωτεύοντα θηλαστικά), συνοψίζει την κατάσταση σαφώς [“Οι άνθρωποι είναι παμφάγοι”,1996,σ.174]:
    Οι άνθρωποι είναι κλασικά παραδείγματα παμφάγων σε όλα τα σχετικά ανατομικά χαρακτηριστικά.Δεν υπάρχει καμία βάση στην ανατομία ή τη φυσιολογία για την υπόθεση ότι οι άνθρωποι είναι προσαρμοσμένοι στη χορτοφαγική διατροφή.
    Περίληψη ορισμένων από τα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι από τη φύση τους παμφάγοι:
    1.Το αρχείο των απολιθωμάτων οστών,υπολειμμάτων τροφής, κοπράνων κλπ.:Από την εμφάνισή τους πριν από περίπου 13 εκατομμύρια χρόνια,οι άνθρωποι είναι παμφάγοι,κυρίως ζωικοφάγοι(faunivores),όπως δείχνει στη συνέχεια&η μη ανοχή τους στο πικρό, παρόμοια με των ζωικοφάγων ζώων,που αποκαλούνται λανθασμένα σαρκοφάγα, ενώ τρέφονται&με αυγά κλπ.
    2.Ηανθρώπινη μορφολογία του εντέρου(που αναλύθηκε με δύο διαφορετικές στατιστικές προσεγγίσεις)δεν είναι αυτό που αναμένεται για μια φυτοφαγική δίαιτα.Η ζωικοφαγία εξηγεί επίσης την αναζήτηση τροφής στις φυλές θηρευτών-τροφοσυλλεκτών.
    3.Συγκριτική Φυσιολογία(μεταβολισμός)
    3α.Το40%του σιδήρου στο κρέας,το συκώτι,τα πουλερικά&το ψάρι είναι αιμικός.Όλος ο σίδηρος στα δημητριακά&τα λαχανικά είναι μη αιμικός).Η ύπαρξη εντερικών υποδοχέων για τη συγκεκριμένη απορρόφηση του αιμικού σιδήρου αποτελεί ισχυρή απόδειξη της προσαρμογής στις ζωικές τροφές στη διατροφή,καθώς αιμικός σιδήρος βρίσκεται σε θρεπτικά σημαντικές ποσότητες μόνο στα ζωικά τρόφιμα(πανίδα).
    3β.Η ανάγκη για τη βιταμίνηΒ-12στην ανθρώπινη διατροφή, καθώς&η έλλειψη αξιόπιστων(όλο το χρόνο),φυτικών πηγών δείχνουν εξελικτική προσαρμογή σε ζωικές τροφές στη διατροφή του ανθρώπου.
    3γ.Οι φυτικές τροφές είναι φτωχές σεΑπαραίτητα Λιπαρά Οξέα-EFA.Σε γενικές γραμμές, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα στις φυτικές τροφές είναι σε κακή για τους ανθρώπους αναλογία(με εξαίρεση πολύ λίγα εξωτικά,ακριβά έλαια)&τα χαμηλά ποσοστά σύνθεσης της EPA,DHA,&άλλων λιπαρών οξέων μακράς αλύσου από πρόδρομες ουσίες των φυτών, αποτελούν ισχυρή ένδειξη της προσαρμογής μας στα τρόφιμα που περιλαμβάνουν προσχηματισμένα μακράς αλύσου λιπαρά οξέα, δηλαδή της πανίδας.
    3δ.Το χαμηλό ποσοστό της σύνθεσης ταυρίνης σε ανθρώπους, σε σύγκριση με εκείνη στα φυτοφάγα ζώα, δείχνει ανθρώπινη προσαρμογή στις διατροφικές πηγές της ταυρίνης(από την πανίδα)στη διατροφή του ανθρώπου.
    3ε.Το χαμηλότατο ποσοστό μετατροπής της βήτα-καροτίνης σε βιταμίνηΑ,ιδίως σε σύγκριση με την τιμή μετατροπής στα φυτοφάγα ζώα, δείχνει την προσαρμογή στις διαιτητικές πηγές προσχηματισμένης βιταμίνηςΑ(δηλ.μιας διατροφής που περιλαμβάνει πανίδα).
    3στ.Οι περισσότερες φυτικές τροφές είναι φτωχές σε ψευδάργυρο&σίδηρο.Ενώ τα δημητριακά που έχουν αυτά τα ανόργανα στοιχεία, περιέχουν πολλές ουσίες που εμποδίζουν την απορρόφηση μετάλλων.Άρα οι διατροφικές απαιτήσεις για σίδηρο&ψευδάργυρο ικανοποιούνται κυρίως από ζωικές τροφές κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης εξέλιξης.
    3ζ.Μια ανάλυση του εύρους τής πικρής γεύσης, σε σύγκριση με τα άλλα θηλαστικά,δείχνει ότι η ευαισθησία μας για την πικρή γεύση είναι10ΦΟΡΕΣμικρότερη από τα παμφάγα,100ΦΟΡΕΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗαπό τα φυτοφάγα&ανάλογα μικρή με αυτή των σαρκοφάγων.
    4. Δεν υπάρχει “φυτοφάγα φυλή”&δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι υπήρξε ποτέ.
    5. Η πραγματική διατροφή όλων των μεγάλων πιθήκων περιλαμβάνει &ζωικά τρόφιμα.Ακόμη&οι μεγάλοι πίθηκοι που βρίσκονται πιο κοντά στους εντελώς χορτοφάγους,οι γορίλες,καταναλώνουν έντομα όταν είναι διαθέσιμα. Χιμπατζήδες &μπονόμπο, οι κοντινότεροι συγγενείς μας, τρώνε περιστασιακά κρέας.Άλλωστε&τα άφθονα,αόρατα στο μάτι έντομα που τρώνε οι χορτοφάγοι δείχνουν, ότι, όπως συμβαίνει&στο επίπεδο των βακτηριδίων,ΔΕΝ υπάρχει αποκλειστικά φυτοφάγο είδος!
    6. Πολλοί από τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στις συγκριτικές "αποδείξεις" των φυτοφαγικών διαιτών είναι λογικές πλάνες, όπως η παρερμηνεία των μελετών σε σταυλισμένα ζώα για να καταδικάσουν όλες τις δίαιτες με ζωικά.
    beyondveg.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση