GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Φοβάται χτύπημα ισλαμιστών στην Ελλάδα η αντιτρομοκρατική

“Σφηκοφωλιές” χαρακτήρισε πριν λίγες ημέρες τα παράνομα τζαμιά, ανώτατος αξιωματούχος της ΕΛΑΣ, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ανησυχητ...


“Σφηκοφωλιές” χαρακτήρισε πριν λίγες ημέρες τα παράνομα τζαμιά, ανώτατος αξιωματούχος της ΕΛΑΣ, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια από την παρουσία (νεο)εισερχόμενων αραβικής και όχι μόνον καταγωγής που διατηρούν σχέσεις με ακραία ισλαμιστικά κινήματα. Ο ίδιος σε σύσκεψη που είχε με υφισταμένους του επέστησε την προσοχή του στο ενδεχόμενο εκδήλωσης μεμονωμένου τρομοκρατικού χτυπήματος, αλά Μπουργκάς, με θύματα Ισραηλινούς, Αμερικανούς ή Γάλλους τουρίστες. Παράλληλα, δεν απέκλεισε μία βομβιστική επίθεση κατά πρεσβειών των παραπάνω χωρών ή εταιρειών συμφερόντων τους, αφού σύμφωνα με ξένες υπηρεσίες, πολλοί από τους μουσουλμάνους που εισήλθαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι πρώην στρατιωτικοί και επομένως διαθέτουν την σχετική τεχνογνωσία και εκπαίδευση.
 
Οι αρχές ασφαλείας, στο πλαίσιο των νέων δεδομένων που προέκυψαν από την επιθετική συμπεριφορά των μουσουλμάνων της Αθήνας την προηγούμενη εβδομάδα, αναθεωρούν και τη λίστα με τα ύποπτα πρόσωπα για τρομο-χτύπημα.
Σήμανε μάλιστα “κόκκινος συναγερμός” όταν διαπιστώθηκε ότι τα άτομα αυτά διατηρούν στενούς δεσμούς με γνωστό σαουδαραβικό ίδρυμα, το οποίο ενισχύει κατά κύριο λόγο οικονομικά, τη λειτουργία δεκάδων ημιπαράνομων τζαμιών και ευκτήριων οίκων. Το εντυπωσιακό είναι ότι μεταξύ τους, τελευταία, βρίσκονται αρκετοί Αλβανοί και Βούλγαροι τουρκικής καταγωγής που θεωρούνται ως νέοι προσήλυτοι και ιδιαίτερα επικίνδυνοι.
Το βέβαιο είναι ότι ο αρχικός κατάλογος με τα 150-200 ονόματα εξτρεμιστών που υπήρχε από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έχει διευρυνθεί σημαντικά. Ήδη, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ετοιμάζει νέα έκθεση όπου θα αναφέρονται τα τζαμιά “ως κέντρα όπου αναπτύσσουν δράση φανατικές ισλαμικές ομάδες”. Παράλληλα, θα τονίζεται ότι “υπάρχουν διασυνδέσεις μεταξύ ορισμένων ομάδων μουσουλμάνων που ζουν στην χώρα μας και οργανώσεών τους στην Ευρώπη και στην Μ. Ανατολή”. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή την στιγμή διεξάγεται σκληρή εσωτερική μάχη ανάμεσα στις μετριοπαθείς τάσεις του Ισλάμ και τις ακραίες για το ποία θα έχει την πρωτοκαθεδρία. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους της πρώτης, ηγείται η Αίγυπτος και της δεύτερης η Σαουδική Αραβία, με την Τουρκία να καραδοκεί, καθώς θέλει να ελέγξει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τους εν Ελλάδι μουσουλμάνους, για ευνόητους λόγους.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, σχεδόν όλα τα τζαμιά που έχουν κατασκευαστεί στην Δυτ. Ευρώπη, στην Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και στην Αλβανία, από κεφάλαια Σαουδαράβων και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών του κόλπου, έχουν χαρακτηριστεί σε επίσημες εκθέσεις “ως τόποι εκκόλαψης τρομοκρατικών οργανώσεων”.
Ενδιαφέρουσα, όμως, είναι και η έκθεση που θα συντάξει ή μάλλον θα επαναπροσαρμόσει στα νέα δεδομένα η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.
Σε αυτή, θα γίνεται λόγος ότι “τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συσπείρωση και οργάνωση ενός σημαντικού τμήματος των διαβιούντων στην χώρα μας μουσουλμάνων οικονομικών μεταναστών, η οποία καταδεικνύεται κυρίως από την αύξηση, σε σχέση με το παρελθόν, της ίδρυσης και λειτουργίας “άτυπων χώρων συγκέντρωσης και προσευχής”. Αυτή η συσπείρωση, σύμφωνα με την έκθεση δεν είναι “αθώα”, αφού υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι υποκινείται και καθοδηγείται από διάφορα “πανισλαμικά κέντρα” του εξωτερικούς όπως η Al Daun Wal Tabligh, Jamaat Wal Tabligh, Islamic Forum Europe, κ.α. Παράλληλα, έχει αποκαλυφθεί, μετά από συνεχείς παρακολουθήσεις, ότι πρόσωπα που κινούν τα νήματα στην μουσουλμανική κοινότητα διατηρούν επαφές με διάφορες φονταμενταλιστικές δομές του εξωτερικού, όπως οι Federation of Islamic Organisations in Europe (FIOE), Union des Organisation Islamiques de France (UIOF) κλπ. Η εκτίμηση της συγκεκριμένης κρατικής υπηρεσίας, στελέχη της οποίας είχαν προειδοποιήσει τους προϊσταμένους τους για μία “μουσουλμανική άνοιξη” στο κέντρο της Αθήνας, είναι ότι “πρόκειται για ένα ανησυχητικό εξελισσόμενο φαινόμενο, στο πλαίσιο του οποίου αναμφίβολα δημιουργούνται ευνοϊκότερες συνθήκες για την προώθηση της ισλαμικής εξτρεμιστικής ιδεολογίας και την ανάπτυξη και δραστηριοποίηση μυστικών πυρήνων που καθοδηγούμενοι μπορούν να διολισθήσουν στον ισλαμικό φονταμενταλισμό. Γι’ αυτό, το όλο θέμα παρακολουθείται στενά.
Σε απλά λόγια, εκφράζονται φόβοι για ένα ισλαμικό αντάρτικο με απρόβλεπτες συνέπειες για την εθνική συνοχή αλλά και την διεθνή εικόνα της χώρας μας.
Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται πως “ο κίνδυνος μίας μελλοντικής εμφάνισης εξτρεμιστών, ελλοχεύει κυρίως μέσω του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ανύπαρκτο για την Ελλάδα”. Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν οι συντάκτες της, “ο φόβος είναι ότι στο μέλλον μέσω κάποιας νεοσύστατης ΜΚΟ που θα συνδέεται με φονταμενταλιστικά κινήματα, θα χρηματοδοτηθεί η δράση των μουσουλμάνων στην χώρα μας”, με κύρια αιχμή του δόρατος όχι μόνον τους προερχόμενους από την ζώνη του Μαγκρέμπ αλλά κυρίως τους μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές που θεωρούνται κατηγορία υψηλού κινδύνου.
Πάντως, οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, οι οποίοι δεν “μασούν” τα λόγια τους, μιλούν για “εν υπνώσει τρομοκράτες” που έχουν εισέλθει στην χώρα μας και κάποια στιγμή θα εκδηλωθούν.
Ένας παράγοντας ανησυχίας από την πλευρά των δικαστικών αρχών, είναι το γεγονός ότι η χώρα δεν διαθέτει ενημερωμένο κεντρικό αρχείο αλλοδαπών, ενώ πάσχει σε επίπεδο συγκέντρωσης πληροφοριών και στηρίζεται αποκλειστικά σε όσα στοιχεία της αποστέλλουν οι ξένες υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση