GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το κρυφό κόστος του τυφώνα Σάντι για την οικονομία των ΗΠΑ

Υλικές ζημιές, αλλά και χαμένες ώρες εργασίας, μετακινήσεις, ψυχοθεραπείες, κ.ά.   Οι πραγματικές επιπτώσεις του τυφώνα Σάντι είν...

Υλικές ζημιές, αλλά και χαμένες ώρες εργασίας, μετακινήσεις, ψυχοθεραπείες, κ.ά.
 
Οι πραγματικές επιπτώσεις του τυφώνα Σάντι είναι άγνωστες ακόμη, και το συνολικό κόστος από τις ζημιές δεν υπολογίζεται εύκολα. Αλλά οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το τελικό ποσό θα είναι περί τα 10-20 δισ. δολάρια (7,7-15,5 δισ. ευρώ).
Το νούμερο είναι τεράστιο, αλλά δεν συμπεριλαμβάνει το «κρυφό κόστος» της μανίας του Σάντι: το κόστος της ανθρώπινης και κυβερνητικής εργασίας που χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο φυσικό φαινόμενο.
«Σε γενικές γραμμές, το κόστος υπολογίζεται σαν ζημιές σε σπίτια, υποδομές και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία. Για τις ΗΠΑ, υπολογίζεται αν πολλαπλασιάσουμε επί δύο τις ζημιές για ό,τι είναι ασφαλισμένο, επειδή υποθέτουμε ότι για τις μισές από τις ζημιές θα πληρώσουν οι ασφαλιστικές», λέει στο BBC ο Γουίλιαμ Νόρντχαους, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Γέιλ.
«Αλλά δεν περιλαμβάνει συνήθως άλλες σοβαρές απώλειες όπως χαμένες ώρες εργασίας, τον χρόνο που χάνεις για να θωρακίσεις το σπίτι σου, τα λεφτά που δίνεις για προμήθειες, την ψυχική οδύνη που προκαλούν τέτοια φυσικά φαινόμενα, ή (στην περίπτωση του Γέιλ) τη χαμένη μάθηση λόγω ακύρωσης των παραδόσεων», προσθέτει.
Ο τελικός απολογισμός θα περιλάβει, παραδείγματος χάριν, το κόστος για την επιδιόρθωση ζημιών στα σπίτια, και για τον καθαρισμό των δρόμων και άλλων δημόσιων χώρων. Αλλά δεν θα συμπεριλάβει το κόστος από την απώλεια ωρών εργασίας σε μικρά και μεγάλα μαγαζιά και επιχειρήσεις. Ούτε, για παράδειγμα, το κόστος των θεραπειών όσων καταφύγουν σε ειδικούς για να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους ψυχογενείς ασθένειες.
Μετά τον τυφώνα Κατρίνα, το 2005, οι ζημιές υπολογίστηκαν σε 80-125 δισ. δολάρια (62-97 δισ. ευρώ). Είναι βέβαιο ότι και ο Σάντι θα προκαλέσει ζημιές δισεκατομμυρίων, για να μην αναφερθούμε στις δεκάδες ανθρώπινες ζωές που θα χαθούν. Ηδη ο τυφώνας άφησε πίσω του 69 νεκρούς στην Καραϊβική.
Εκτός από τις καταστροφές σε περιουσιακά στοιχεία, υπάρχει το πρόσθετο κόστος για την κυβέρνηση, τις επιχειρήσεις και τα άτομα. Το κόστος, ας πούμε, για τα νοσοκομεία που μεταφέρουν αλλού τους πιο σοβαρά ασθενείς, και για τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που παίρνουν οι άνθρωποι στις επικίνδυνες ζώνες.
Η το κόστος για τους αστυνομικούς, που εργάζονται υπερωρίες για να ανταποκριθούν σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Η για την κυβέρνηση που πρέπει να προσφέρει τροφή και προστασία στο προσωπικό που εργάζεται για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες.
Σχόλια αναγνωστών (0)


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση