GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κίνα: Μυστικοπάθεια και στο 18ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει όπως πάντα τις εσωτερικές διεργασίες Αστυνομικός που κρατάει σκάνερ για τον έλεγχο ταυτοτήτων στην πλατεί...

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει όπως πάντα τις εσωτερικές διεργασίες
Αστυνομικός που κρατάει σκάνερ για τον έλεγχο ταυτοτήτων στην πλατεία Τιανανμέν στο Πεκίνο στα πλαίσια των μέτρων ασφαλείας για το συνέδριο του ΚΚΚ (AP Photo/Andy Wong)
 
Οι φήμες οργιάζουν καθώς το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας μπαίνει στην τελική ευθεία για το 18ο συνέδριό του. Προς το παρόν, η πιο χειροπιαστή απόδειξη για το συνέδριο είναι η λήψη αυστηρών μέτρων ασφαλείας στη χώρα τα οποία προκάλεσαν την ματαίωση συνεδρίων, εκθέσεων, παραστάσεων, ακόμη και ιδιωτικών συναντήσεων.
«Το ΚΚΚ ζητά κατά κάποιον τρόπο από ολόκληρο το κινεζικό έθνος να κρατήσει την αναπνοή του ώσπου να ολοκληρωθεί το συνέδριο», έγραψε το CNN στην ιστοσελίδα του.
Στο συνέδριο, που αρχίζει στις 8 Νοεμβρίου, θα μεταβιβαστεί η εξουσία στην επόμενη γενιά κινέζων ηγετών. Το πρόβλημα, σύμφωνα με το αμερικανικό κανάλι, είναι ότι κανένας δεν τους ψήφισε. Στην Κίνα δεν υπάρχουν νόμοι, ούτε καν σαφείς κανόνες για το πώς επιλέγονται οι ηγέτες. Το θέμα καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου.
Ακόμη και μια δεκαετία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, κανείς δεν γνωρίζει με ποιον τρόπο επελέγη ο Χου Τζιντάο για να διαδεχθεί τον Τζιανγκ Ζεμίν. Η διαδικασία επιλογής αποτελεί – και θα συνεχίσει να αποτελεί – ένα από τα πιο καλά φυλασσόμενα κρατικά μυστικά. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι κάθε λεπτομέρεια, αν γίνει γνωστή, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο στους εσωκομματικούς ανταγωνισμούς και να εκθέσει τα αδύναμα σημεία της ηγεσίας.
Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα γίνει ποτέ γνωστό πώς ακριβώς επελέγη ο Σι Τζινπίνγκ για να διαδεχθεί τον Χου. Το αν τον επέλεξε προσωπικά ή όχι ο Τζιανγκ, όπως φημολογείται, θα παραμείνει μυστικό. Αλλωστε, σύμφωνα με το CNN, αν γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες, θα τονιστεί ακόμη περισσότερο η έλλειψη της συμμετοχής του λαού στην όλη διαδικασία.
Εκτός από την επιλογή του προέδρου και γενικού γραμματέα του ΚΚΚ, η επιλογή της ισχυρής Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος επίσης αποτελεί πολύ καλά φυλασσόμενο κρατικό μυστικό. Αν γινόταν γνωστό ποιος υποστήριξε ποιον, οι πολιτικοί αναλυτές θα μπορούσαν να συμπεράνουν ποιες είναι οι φράξιες εντός του κόμματος και να χαρτογραφήσουν τον περίπλοκο ιστό των περιχαρακωμένων συμφερόντων.
Η απάντηση της κινεζικής ηγεσίας στις τεχνολογικές εξελίξεις, χάρη στις οποίες μια είδηση διαδίδεται παγκοσμίως μέσα σε λίγα λεπτά, ήταν ακόμη περισσότερη μυστικοπάθεια. Το σύστημα έγινε ακόμη πιο αδιαφανές και μεγάλη προσπάθεια αφιερώνεται στην λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης.
Από τη μυστικότητα δεν εξαιρείται ούτε ο Σι, ο επόμενος ηγέτης της Κίνας. Ελάχιστα είναι γνωστά γι’ αυτόν πέρα από το επίσημο βιογραφικό του. Λεπτομέρειες που θα αποκάλυπταν στοιχεία της προσωπικότητάς του λογοκρίνονται αυστηρά διότι πληροφορίες σαν αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους πολιτικούς του αντιπάλους για να μαντέψουν τις πολιτικές του τάσεις και να προλάβουν τις πολιτικές του ενέργειες.  
Σχόλια αναγνωστών (0)


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση