GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Φόβοι για νοθεία στις αμερικανικές εκλογές

Το τέλος της βραδιάς των εκλογών του 2000 επεφύλαξε στους Αμερικανούς μια μεγάλη ανατροπή: ο Μπους κέρδισε τους εκλέκτορες κι ο Γκορ τη ...

Το τέλος της βραδιάς των εκλογών του 2000 επεφύλαξε στους Αμερικανούς μια μεγάλη ανατροπή: ο Μπους κέρδισε τους εκλέκτορες κι ο Γκορ τη λαϊκή ψήφο. Ακολούθησαν καβγάδες επί καβγάδων, αλληλοκατηγορίες για νοθεία και τελικά η έκβαση των εκλογών κρίθηκε 36 ημέρες μετά το Ανώτατο Δικαστήριο με 5 ψήφους υπέρ Μπους και 4 υπέρ Γκορ. Δώδεκα χρόνια μετά, αν και απουσιάζουν μερικά από τα συστατικά της παλιάς αυτής πολιτικής σαπουνόπερας (για παράδειγμα, αυτή τη φορά ο ένας από τους δύο υποψηφίους δεν έχει αδελφό σε μία αμφίρροπη πολιτεία, όπως είχε ο Μπους τον αδελφό του στη Φλόριντα), κάποια άλλα προκαλούν ανησυχία για μια μακριά εκλογική βραδιά που ίσως εξελιχθεί σε? Ελ Ντοράντο των δικηγόρων.
Πρώτα απ’ όλα, η διαφορά μεταξύ Ομπάμα και Ρόμνεϊ είναι πολύ μικρή και ήδη υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις -σύμφωνα τουλάχιστον με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις- ότι ο πρόεδρος μάλλον θα κερδίσει τους εκλέκτορες (και σχετικά άνετα) και μάλλον θα χάσει τη λαϊκή ψήφο.
Επιπλέον, έχουν ανακύψει ανησυχητικά στοιχεία για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων και μάλιστα σε αποφασιστικής σημασίας πολιτείες όπως το Οχάιο.
Όπως γράφει σε ρεπορτάζ του το «Έθνος», πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η εταιρεία που παρέχει το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας, η Hart Intercivic (η τρίτη μεγαλύτερη του είδους της στις ΗΠΑ), αγοράστηκε από εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων, την H.I.G. Capital, της οποίας όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη έχουν στηρίξει με μεγάλα χρηματικά ποσά τον Μιτ Ρόμνεϊ, και επιπλέον μία άλλη εταιρεία, η Solamere που κατέχει μεγάλο μερίδιό της, διευθύνεται από τον Ταγκ Ρόμνεϊ, γιο του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων.
Ξεμπλέκοντας το κουβάρι, αποκαλύπτεται πως ο συνιδιοκτήτης της H.I.G. Capital, Αντονι Τάμερ, και η γυναίκα του έχουν προσφέρει 120.000 δολάρια στην εκστρατεία του Ρόμνεϊ. Το γεγονός, δε, ότι η Hart παρέχει τα μηχανήματα ψηφοφορίας σε 370 περιφέρειες με 17,7 εκατ. ψηφοφόρους, αποδεικνύει ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στις εκλογές. Ομως η Hart έχει έτσι κι αλλιώς σκοτεινό παρελθόν από τις εκλογές του 2004. Τότε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζον Κέρι είχε προβάδισμα στα exit polls στο Οχάιο 4,2%, ποσοστό που του έδινε την πολιτεία και τους εκλέκτορες της. Τελικά, όμως, ο Τζορτζ Μπους κέρδισε στο Οχάιο με περίπου 100.000 ψήφους διαφορά. Η Hart είχε εκφράσει επισήμως την υποστήριξή της στον Μπους, ενώ υπήρξαν πολλές καταγγελίες για παραποίηση ψήφου και προβλήματα με τα μηχανήματα. Αργότερα έγινε έρευνα για την εταιρεία και τον ρόλο της στις εκλογές, από την οποία προέκυψε ότι η εταιρεία πήρε «μηδέν» και στα 12 σημαντικά σημεία που αξιολογούσαν την αξιοπιστία της.
Καθώς η ψηφοφορία διεξάγεται ήδη σε αρκετές πολιτείες, έχουν διαπιστωθεί αρκετές ανωμαλίες. Στο Μέριλαντ ανακαλύφθηκαν στους εκλογικούς καταλόγους πεθαμένοι, διπλο-εγγεγραμμένοι και διευθύνσεις ψηφοφόρων που αντιστοιχούσαν σε άδεια ή και ανύπαρκτα κτίρια. Στη Βόρεια Καρολίνα βρέθηκαν πάνω από 1.000 ψηφοφόροι στους καταλόγους, ηλικίας άνω των 110 ετών, ενώ 30.000 δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν για τον απλούστατο λόγο ότι είναι πεθαμένοι. Στη Φιλαδέλφεια, πάλι, ανακαλύφθηκαν γειτονιές όπου η συμμετοχή ξεπερνούσε το 100%, ενώ σε αρκετές πολιτείες οι ψηφοφόροι άλλον ψήφιζαν κι άλλον έβλεπαν να εμφανίζεται στην οθόνη.

2 σχόλια

  1. γιατι;

    πρωτη φορα ειναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. OI ΠΡΩΤΟΙ ΔΙΔΑΞΑΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΙΜΙΑ ΤΗΝ ΝΟΘΕΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ .ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΟ ΜΥΤΑΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΙΑΣΟ ΤΟΥ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΔΗΘΕΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΤΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
    ΠΗΓΑΙΝΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΝ ΛΑΟ .ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΘΕΙΑ.ΨΕΥΤΗΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΓΩ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση