GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η κυβέρνηση παίζει το «χαρτί» Αμαλία εναντίον... Λαγκάρντ

Σε μπρα ντε φερ για γερά νεύρα θα εξελιχθούν οι επόμενες μέρες, που σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι πολύ σημαντικές για ...

Σε μπρα ντε φερ για γερά νεύρα θα εξελιχθούν οι επόμενες μέρες, που σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι πολύ σημαντικές για την εκταμίευση της δόσης αλλά και για την κυβερνητική σταθερότητα.
Επί ποδός βρίσκονται στο Μαξίμου, καθώς οι επόμενες 10 μέρες, είναι κρίσιμες, με αιχμή το αποτέλεσμα καθοριστικών ψηφοφοριών, σήμερα με το φορολογικό, τη Δευτέρα με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου αλλά και στο τέλος της επόμενης εβδομάδας των προτάσεων για σύσταση προκαταρκτικής για τις ευθύνες στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Η λίστα Λαγκάρντ έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, με οξύτατη πόλωση και επικίνδυνα παιχνίδια διαρροών.
Το θερμόμετρο στις σχέσεις Ιπποκράτους και Κουμουνδούρου έχει πιάσει κόκκινο με βαριές κατηγορίες μεταξύ των δυο κομμάτων.
Στο Μαξίμου παρακολουθούν με ικανοποίηση την αδυσώπητη σύγκρουση Βενιζέλου - Τσίπρα που λειτουργεί ως αερόσακος ασφαλείας για τον Σαμαρά.
Οι πολιτικοί παρατηρητές αναλύοντας τα δεδομένα της σύγκρουσης διαπιστώνουν ότι έχουν κοπεί όλες οι γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπάρχουν πλέον σημεία επαφής.
Το όφελος για τη ΝΔ είναι ότι πλέον ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν έχει άλλον δρόμο να διαλέξει πλην αυτόν της συγκυβέρνησης. Ενώ ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται ως κυρίαρχος του κυβερνητικού συνασπισμού.
Παράλληλα η ΝΔ βρίσκει την ευκαιρία να πολώσει ακόμη περισσότερο την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη βίλα Αμαλίας και τους κουκουλοφόρους που αποτελούν το αδύναμο σημείο της Κουμουνδούρου, αφήνοντας το ΠΑΣΟΚ να χάνεται στο λαβύρινθο  της λίστας Λαγκάρντ. 
Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ επέτρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και κατάφερε να στριμώξει την τρικομματική κυβέρνησης.
Η ώρα της κυβερνητικής αντεπίθεσης έφτασε, με όχημα την προάσπιση της  ευταξίας και της επιβολής του νόμου και της τάξης.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται εκτεταμένες επιχειρήσεις σε χώρους που είναι υπό κατάληψη, ενώ παράλληλα έχει δοθεί εντολή για ταυτοποίηση προσώπων που συμμετέχουν σε αμάδες καταληψιών και είναι κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.  
Η επιχείρηση βίλα… ΣΥΡΙΖΑ είναι σε εξέλιξη με τη ΝΔ να παίζει το χαρτί της «Αμαλίας» εναντίον της λίστας Λαγκάρντ.
Με αυτή τη στρατηγική ο κ. Σαμαράς θέλει να περιχαρακώσει τους ψηφοφόρους της ΝΔ και να επιτύχει τη μέγιστη συσπείρωση. Ουσιαστικά επιλέγει να εμφανιστεί με... κοστούμι «Τάξη και ασφάλεια», βάζοντας στην ατζέντα ζητήματα της επικαιρότητας που χτυπούν την καρδιά των «νοικοκυραίων», όπως τους αποκαλεί.
Στην κυβέρνηση , σε μια χρονική στιγμή που θα εφαρμοστούν τα σκληρότερα μέτρα και γιγαντώνεται η φτωχοποίηση, θα επιστρατεύσουν το δόγμα «νόμος και τάξη».
Η στρατηγική επιλογή της συγκεκριμένης ατζέντας έχει ως στόχο να επιτύχει και τον επαναπατρισμό των συντηρητικών ψηφοφόρων από τα κόμματα που βρίσκονται εκ δεξιών της Ν. Δ. Η αιμορραγία προς τη Χρυσή Αυγή προβληματίζει και ανησυχεί τα κομματικά στελέχη της Συγγρού.
Ο Πρωθυπουργός έχει ως στόχο να πείσει την αστική τάξη ότι αυτός μπορεί να διαμορφώσει συνθήκες κοινωνικής ηρεμίας και πολιτικής σταθερότητας, έστω και με πιο αυστηρή και σκληρή πολιτική δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
Με αυτήν την πλατφόρμα και με τον Βαγγέλη Βενιζέλο εγκλωβισμένο θα είναι ευκολότερο για τον Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει και στους σχεδιασμούς του για δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συνασπισμού με βασικό κορμό τη ΝΔ.   
Παράλληλα ειδικός μηχανισμός στη Συγγρού και στο Μαξίμου παρακολουθεί δηλώσεις στελεχών  της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως προστάτης της ανομίας και ιδεολογικός αυτουργός των καταλήψεων.
Επίσης θα επιχειρήσουν να εμφανίσουν ότι στο κόμμα του κ.Τσίπρα  έχουν  μαζευτεί άτομα που κινούνται στις παρυφές της Αριστεράς μέχρι τους λεγόμενους αντι-εξουσιαστές. Θα θυμίζουν σε κάθε ευκαιρία τα «Δεκεμβριανά» του 2008, προβάλλοντας αμφίσημες δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και την απροθυμία τους να καταδικάσουν ευθέως τους γνωστούς μπαχαλάκηδες.
Όπως έγινε με τις δηλώσεις του Βουλευτή κ. Διαμαντόπουλου ότι ανήκει στον αναρχικό χώρο.
Η επόμενη φάση του σχεδίου απομόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ιδεολογικός πόλεμος. Ότι δηλαδή δεν είναι απλώς ακραίες ετερόκλητες συνιστώσες αλλά αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει στόχο την αποσταθεροποίηση της αστικής δημοκρατίας.
Δεν είναι, δηλαδή, μόνο μπαχαλάκηδες που θέλουν να τα σπάσουνε αλλά ακραίοι που δεν αποδέχονται τους κανόνες της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, γιατί αυτή είναι η ιδεολογία τους.
Από εδώ και πέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να αποφασίσει αν θα απογαλακτιστεί από τέτοια στελέχη αλλά και να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματα που καθημερινά θέτει η ΝΔ.  
Γιατί όπως δείχνουν οι έρευνες, η στασιμότητα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί εύκολα να γίνει καθίζηση. Με τους προοδευτικούς ψηφοφόρους, που απογοητευμένοι από τα κόμματα εξουσίας τον στήριξαν, να αρχίσουν να ψάχνουν άλλο καταφύγιο.  
Τα όσα συνέβησαν με τη βίλα Αμαλίας έδωσαν ανάσα στην κυβέρνηση, δεν είναι, όμως αρκετή για τα δύσκολα που έρχονται.     

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση