GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Δαλάι Λάμα πάει στη Νορβηγία αλλά κανένα μέλος της κυβέρνησης δεν θα τον συναντήσει

«Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι κανένας εκπρόσωπος (του κράτους) της Νορβηγίας δεν θα συναντηθεί με τον Δαλάι Λάμα κατά τη διάρκεια...



«Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι κανένας εκπρόσωπος (του κράτους) της Νορβηγίας δεν θα συναντηθεί με τον Δαλάι Λάμα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του» στη χώρα, δήλωσε... ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Μπέργκε Μπρέντε.

Η απόφαση αυτή συνδέεται με τις προσπάθειες που καταβάλει το Όσλο για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων του με την Κίνα που έχουν «παγώσει».

Ο εξόριστος πνευματικός ηγέτης των Βουδιστών του Θιβέτ πρόκειται να επισκεφθεί τη Νορβηγία από την 7η ως την 9η Μαΐου, όταν συμπληρώνονται 25 χρόνια αφότου του είχε απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Ο Μπρέντε επικαλέστηκε την «εντελώς ασυνήθιστη κατάσταση στις σχέσεις της Νορβηγίας με την Κίνα, καθώς δεν έχουν υπάρξει πραγματικές πολιτικές διμερείς επαφές τα τελευταία δύο χρόνια και πλέον».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή «δεν ήταν εύκολη» και ότι ο στόχος του ήταν να «αποτιμήσει τα οφέλη (τα οποία μπορεί να αποκομίσει από αυτήν) η Νορβηγία εν καιρώ».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Μπρέντε είχε πει μιλώντας στη Βουλή της Νορβηγίας ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης της χώρας να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Κίνα μπορεί να υποστούν πλήγμα εάν στελέχη της συναντηθούν με τον Δαλάι Λάμα.

Παρά την κρίση στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις, οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών συνεχίζουν να ευημερούν και έφθασαν σε νέο ιστορικό υψηλό το 2013.

Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα η εφημερίδα Verdens Gang, το 60% των Νορβηγών θεωρεί ότι μέλη της κυβέρνησης θα έπρεπε να συναντηθούν με τον Δαλάι Λάμα, ενώ ένα 50% θεωρεί ένδειξη «δειλίας» το γεγονός ότι δεν θα το πράξουν.

Ο 78χρονος πνευματικός ηγέτης των Θιβετανών προσκλήθηκε από το Ινστιτούτο Νομπέλ της Νορβηγίας, την Νορβηγική Επιτροπή για το Θιβέτ, την Ομοσπονδία Βουδιστών της Νορβηγίας και την Εταιρεία Βουδιστών Κάρμα Τάσι Λινγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση