GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Αργεντινή και εμείς

George Katrougalos Είναι πρότυπο η Αργεντινή για το ΣΥΡΙΖΑ; Και αν όχι, ήταν λάθος η περίφημη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα το 2012, που αναπαρ...

George Katrougalos

Είναι πρότυπο η Αργεντινή για το ΣΥΡΙΖΑ; Και αν όχι, ήταν λάθος η περίφημη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα το 2012, που αναπαράγουν από χθες ad nauseam τα χαλκεία του παλαιοκομματισμού;
Η απάντηση στην πρώτη ερώτηση είναι εύκολη: η Αργεντινή δεν μπορεί να είναι το πρότυπο εξόδου από την ελληνική κρίση, γιατί το πολιτικό περιβάλλον των δύο χωρών και τα δομικά χαρακτηριστικά του χρέους τους είναι ποιοτικά διαφορετικά. Η Αργεντινή δεν ανήκει σε έναν υπερεθνικό οργανισμό πολιτικής και οικονομικής ολοκλήρωσης, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση. (Η Μερκοσούρ είναι πολύ πιο χαλαρή.) Κυρίως, όφειλε (και οφείλει) το μεγαλύτερο τμήμα του χρέους της σε ιδιώτες, όχι σε κράτη και θεσμικούς διεθνούς οργανισμούς, όπως η Ελλάδα. (Ακόμη και αυτή αποπλήρωσε πλήρως και χωρίς κούρεμα το χρέος της προς το ΔΝΤ, ύψους περίπου οκτώ δις δολαρίων.)
Η μονομερής στάση πληρωμών του 2002 ήταν, γι’αυτήν, όχι μόνον αναγκαστική αλλά η βέλτιστη λύση. Ήταν αναγκαστική γιατί το ΔΝΤ είχε ήδη τραβήξει την πρίζα, αρνούμενο την επικείμενη δόση, αλλά και γιατί είχε φανεί πλέον ότι η συμμόρφωση με το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα του αποτελούσε κατήφορο προς την καταστροφή. Ήταν νόμιμη, γιατί η «κατάσταση ανάγκης» που επικαλέστηκε ως λόγο αναστολής πληρωμών το Διάταγμα της 6ης Φεβρουαρίου του 2002, αποτελεί αναγνωρισμένο εθιμικό κανόνα του διεθνούς δικαίου. Τα κράτη μπορούν να την επικαλεστούν εφόσον αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλισθεί ζωτικό τους συμφέρον έναντι άμεσου και επικείμενου κινδύνου, όταν, με άλλα λόγια, δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ταυτόχρονα τους δανειστές τους και να εκπληρώνουν τις βασικές κοινωνικές τους λειτουργίες, όπως η δημόσια τάξη, η άμυνα, η υγεία, η κοινωνική πολιτική.
Ήταν, τέλος, η βέλτιστη λύση, γιατί τόνωσε την οικονομία της χώρας που, την πενταετία μετά τη στάση πληρωμών, απογειώθηκε με ρυθμούς ανάπτυξης που πλησίαζαν το 8% ετησίως. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, οι Κίρχενερ κέρδισαν τρεις διαδοχικές εκλογές, το 2003, το 2007 και το 2011. Τα προβλήματα της χώρας, συνεπώς, δεν προέρχονται από την στάση πληρωμών, ούτε από το όχι στους εκβιασμούς των δανειστών, αλλά γιατί οι νεοπερονιστές δεν επωφελήθηκαν από την ανάσα που έδωσε η σωστή αυτή κίνηση στην οικονομία, ώστε να αναδιοργανώσουν τις απαρχαιωμένες και πελατειακές δομές της.
Η πρόσφατη «επιλεκτική χρεωκοπία» δεν συνδέεται, συνεπώς, με τη στάση πληρωμών, αλλά με τη μεταγενέστερη αναδιάρθρωση του χρέους, του 2005 και 2010. Στο πλαίσιο της, το 93% των δανειστών δέχθηκαν νέα ομόλογα στη θέση των παλαιών, αξίας μεταξύ του 25% και 33% των τελευταίων. Ορισμένα, όμως, αμοιβαία κεφάλαια-«γύπες» (Elliott/NML, Aurelius και Blue Angels) αγόρασαν στην δευτερογενή αγορά σε εξευτελιστικές τιμές τα αρχικά ομόλογα και πέτυχαν από τα αμερικανικά δικαστήρια την πρόσφατη απόφαση που αναγκάζει την Αργεντινή να μην πληρώσει όσους δανειστές δέχθηκαν το κούρεμα, αν δεν καταβάλει πρώτα στα «όρνια» το 100% της αξίας των ομολόγων αυτών.
Άρα, η «χρεωκοπία» της χώρας είναι τεχνητή, η Αργεντινή δεν έχει οικονομική αδυναμία να πληρώσει τους δανειστές της. Έχει μάλιστα ήδη καταθέσει τα οφειλόμενα στην αμερικανική τράπεζα Bank of New York Mellon. Πού οφείλεται το παράδοξο αυτό; Μα, αποκλειστικά στο γεγονός ότι τα ομόλογα της δεν διέπονται από το εθνικό της δίκαιο, αλλά από το δίκαιο της πολιτείας της Ν. Υόρκης. Εδώ έγκειται η διαφορά ανάμεσα στο κούρεμα της Αργεντινής και στο «δικό μας» PSI: τα δικά μας ομόλογα ρυθμίζονταν από το ελληνικό δίκαιο, πριν από τις επαίσχυντες δανειακές συμβάσεις που απεμπόλησαν το σημαντικό αυτό νομικό όπλο.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, είχε δίκιο: Μακάρι να έλεγαν και ένα όχι και οι κυβερνήσεις του παλαιοκομματισμού στους δανειστές, όπως έπραξε η Αργεντινή. Δεν έχασε από την αντίσταση στους εκβιασμούς η χώρα αυτή. Ούτε είναι το “forget it, Yannis” και ο χατζηαβατισμός η λύση στο πρόβλημα του χρέους. Αυτό, όμως, είναι αδύνατο να το καταλάβουν οι εθελόδουλοι όλων των αποχρώσεων.

9 σχόλια

  1. Δυο γαιδαρων αχυρο δεν μπορεις να μοιρασης και ομως εγινες καθηγητης Πανεπιστημιου.
    Ενας ακομη λογος που χρεωκοπησαμε.
    Π.Κ.ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα παπαγαλακια της διαπλοκης με τα γνωστα " συνεργαζομενα στεκια ανταλλλαγης πληροφοριων" , φροντιζουν καθε δημσιευμα κατα της εγκληματικης πρακτικης των κυβερνησεων μας να το υποβαθμιζουν αμεσα σκορπωντας λασπες και σκονες. Αυτα δεν προκειται να σταματησουν τον ξεσηκωμο που ειναι προ των πυλων και μαλιστα απο τη βαση που στηριζε ολα αυτα τα χρονια την αντικομμουνιστικη προστασια της ατομικης ιδιοκτησιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΕΝΦΙΑ φταίει ...
    Αυτά δεν είναι τίποτα ΌΤΑΝ θα παίσει ο ΠΡΩΤΟΣ ΝΕΚΡΟΣ θα δούμε πολλά ...

    Η κάτω Βουλή με τους δυο πρωθυπουργούς και τους 300 βολεμένους μαζί με καμιά 60.000 χιλιάδες κωλόπαιδα που δε ξέρουν ΤΙ πει ΖΩΗ, μόχθος, μαύρη εργασία απλήρωτη ,πείνα, ανεργία, πολίτικοι εκβιασμοί, οδηγούν την χώρα σε εμφύλιο ΧΩΡΙΣ της μαλακίες που λένε στο ΣΚΑΙ περί αριστερών η δεξιών ,θρησκόληπτων , οπαδών ομάδων...Ο Εμφύλιος θα είναι για την ΠΕΙΝΆ και την αρπαγή του σπιτιού η χωραφιού ....

    Πάει καλά ο Τουρισμός ...ΑΡΧΊΔΙΑ πάει από τα 100 ευρώ του τουρισμού μένουν στην ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ 35 ευρώ ...Στην Ιταλία; 65 ευρώ στην Αγγλία 80 ευρώ... εδώ θα κάνουμε της γυναίκες μας και της κόρες μας πουτάνες και εμείς ως τσάτσοι θα σερβίρομαι τους κατακτητές μας από ΤΗΝ ΠΆΝΩ Βουλή μαζί με της καριόλες και τα κωλόπαιδα της κάτω βουλής Βουλτεψη, Αδωνι, Ρήγα, Κωσταντινοπουλο, Σκρεκα, Ταμηλο, Σκορδα, λ.τ.λ όλα αυτά τα μπουμπούκια και η Αντιπολίτευση τι κάνει;; ΠΙΠΕΣ κάνουν οι περισσότεροι ... Άλλοι περιμένουν τον ΠΟΥΣΤΗΝ να τους σώσει , τόσο ηλίθιοι είναι , ΟΙ ΡΩΣΟΙ είναι στο κόλπο ώστε να απαξιωθούν τα αγροτικά μας προϊόντα ΏΣΤΕ να τα πάρουν οι έξυπνοι τζάμπα και να πάνε μέσω Τουρκιάς Ινδίας, ΤΣΆΜΠΑΣ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ και λέμε και ευχαριστώ... ΜΑΛΑΚΑ ΚΟΣΜΕ ΠΩΣ ΖΕΙΣ; ΠΟΥ ΖΕΙΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπούτζουκας Τηλέμαχος8 Αυγ 2014, 1:35:00 μ.μ.

    ΜΑΛΑΚΑ ΚΟΣΜΕ ΠΩΣ ΖΕΙΣ; ΠΟΥ ΖΕΙΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ
    Μην τους αφήσετε να αποδράσουν με πρόωρες εκλογές...

    Kαλούμε τους Έλληνες πολίτες να μην επιτρέψουν στον Σαμαρά και τον Βενιζέλο να αποδράσουν από την εξουσία, οδηγώντας την χώρα σε πρόωρες εκλογές.

    Πρέπει να ζήσουν μαζί μας την Κόλαση. Να πιουν κι εκείνοι το κώνειο ως την τελευταία σταγόνα.

    Ναι, να πάμε σε εκλογές την Άνοιξη του 2015.

    Ως τότε θα μοιραζόμαστε το μαρτύριο, εμείς στους δρόμους κι εσείς στις θωρακισμένες λιμουζίνες. Ας είναι κι έτσι.

    Πρέπει να απολαύσουμε τους δεινούς κρατιστές σε όλο τους το μεγαλείο.

    Τώρα που η Ρωσία αντεπιτίθεται με το εμπάργκο και είναι έτοιμη να εισβάλει στην Ουκρανία, την ώρα που εσύ υπηρετώντας άβουλα την Μέρκελ και τους ολιγάρχες έσπευσες να πάρεις το μέρος της ανύπαρκτης κυβέρνησης του Κιέβου.

    Πρέπει να απολαύσουμε τους δεινούς κρατιστές τώρα που ο Ομπάμα με ορμητήριο την βάση της Σούδας εξαπολύει την νέα καταιγίδα στη Μέση Ανατολή.

    Πρέπει να απολαύσουμε, ως το τέλος, την πολιτική τους στόμφα που ξεδιπλώθηκε στον ΕΝΦΙΑ.

    Τώρα που οι Έλληνες καλούμαστε από το χυδαίο κράτος της Κολομβίας των Βαλκανίων να πληρώσουμε 7,6 δις ευρώ ως το τέλος του χρόνου, ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος πρέπει να παραμείνουν στην εξουσία.

    Τους θέλουμε να συμβολίζουν την χυδαιότητα ενός κράτους που 4 χρόνια τώρα λεηλατεί τους πολίτες του, ενώ το ίδιο προστατεύει τους κηφήνες κομματικούς στρατούς του Δημοσίου και τους ντόπιους νταβατζήδες, οι οποίοι δουλεύουν για την Μέρκελ και γι΄αυτό δεν τους ακουμπάει κανείς.

    Οχι, ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος με τα πολιτικά τρυκ και τις πατέντες τους, δεν θα πρέπει να το κουνήσουν ρούπι από την εξουσία.

    Κάποιους πρέπει να πάρουμε μαζί μας στην Κόλαση που μας οδήγησαν.

    Αυτούς τους δύο ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΛΟΠΑΙΔΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΡΓΙΟΛΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΊΟΥΣ..ΑΔΩΝΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΟΥ ΠΑΣ;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι Κατρούγκαλε, μετά απ αυτό το περισπούδαστο άρθρο, (είσαι και καθηγητής τρομάρα σου,γι αυτό τα Ελληνικά ΑΕΙ είναι από τα ..καλλίτερα!!!...), καταλάβαμε ότι το σπάσιμο των μαγαζιών από τον κόσμο για λίγα τρόφιμα, οφείλονταν "σε άλλους λόγους".... Κι έτσι.. δεν πειράζει..
    Το θέμα που παρέλειψες βέβαια να αναφέρεις συριζαίε "καθηγητή" της δεκάρας, είναι πως η χώρα μας δεν διαθέτει καμιά παραγωγική βάση, σε αντίθεση και με την Αργεντινή, και ακόμη εισάγουμε σχεδόν τα πάντα. Από τρόφιμα καύσιμα φάρμακα, μέχρι ..ξυλόπροκες!... Πως θα τα εισάγεις? Με υποτιμημένη κατά περίπου 80% δραχμή? Είσαι τρελλός η τελείως μαλάκας? Η μήπως το κολπο είναι, ας "βγούμε" τώρα, κι αν κάνουμε και καμιά μαλακία πάνω στη χαρά μας, κι αν μετά μαζεύουν τον κόσμο απο τους δρόμους με το κάρο, όπως επί κατοχής, δεν πειράζει...Εμείς,(εσύ και το συνάφι σου δηλαδή), θα την έχουμε τη λύση, κι υπόλοιποι άντε πηδηχτείτε, (η μάλλον πεθάνετε). Ε όχι κ. συριζαίε "καθηγητή", αντε πηδηχτείτε εσείς καλλίτερα. Και δεν πειράζει αν δεν μας κάνετε όλους άμεσα πλούσιους, όπως μας υπόσχεστε, εγώ ξέρω πως η ανάταξη μιας οικονομίας απαιτεί το χρόνο της, και πως τίποτα δεν είναι εύκολο, όπως μας λέτε οι συριζαίοι, κι έτσι καλλίτερα στα σίγουρα, κι ας περιμένουμε ακόμη.Δε θάναι για πάντα!. Γιατί κι ο λαός λέει,"όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι". Πρόγραμμα δεν έχετε, κι ότι λέτε το αλλάζετε την επομένη, αυτά που τάζετε στους ευκολόπιστους και ταλαιπωρημένους για να κλέψετε τις ελπίδες τους είναι ανεδαφικά και επικίνδυνα, και το μόνο που κάνετε είναι να σπέρνετε τη διχόνοια (εθνικό μας σπορ έτσι κι αλλοιώς), το διχασμό και την απελπισία... Για να .."βγείτε", ότι τέλος πάντων βγείτε. Και λέτε όλες αυτές τις ψευτιές (από τώρα) στον κόσμο!... Μέχρι στο... Αγιο όρος πήγε ο ... άθεος και αθεόφοβος... Για τα ψηφαλάκια. Ντροπή σας ρε, και σε σένα που είσαι και "καθηγητής", και του αρχηγού σου του λαϊκιστή, που τάζει τα πάντα στους πάντες, φιλοδοξώντας απλώς να γίνει.. βεζύρης.... Ντροπή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  7. Καλώς ήρθατε στη Νέα Ελλάδα των Ολιγαρχών.

    Ενώ η τρόϊκα και η εντολοδόχος ελληνική κυβέρνηση κόπτονται να ανοίξουν όλα τα επαγγέλματα και να απελευθερωθούν εντελώς οι απολύσεις των εργαζομένων, την ίδια στιγμή προχωρούν σε υπερσυγκέντρωση των ΜΜΕ και των τραπεζών σε χέρια λίγων. Και συγκεκριμένα στα χέρια εκείνων που συντάσσονται με τα συμφέροντα των διεθνών ολιγαρχών.

    Έτσι εννοούν τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Μια εξοντωτική ισοπέδωση προς τα κάτω,
    για να μην σηκωθεί κανένα νέο «κεφάλι» και μια υπερσυγκέντρωση του πλούτου και της εξουσίας στην κορυφή.

    Παρατηρούμε επίσης μια υπερπροστασία της ιδιοκτησίας στην κορυφή (π.χ. εφοπλιστές, μεγαλοεργολάβοι, μιντιάρχες, τραπεζίτες) και μια κατάλυση της ιδιοκτησίας στη βάση που φτάνει στην ουσία μέχρι τη δήμευση.

    Καλώς ήρθατε στη Νέα Ελλάδα των ολιγαρχών.

    Καλώς ήρθατε στην κόλαση του σύγχρονου ελληνικού Μεσαίωνα.

    Τώρα ζώα... ψηφίστε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν γνωρίζω χρόνια τώρα ούτε σε ποιον ανήκει το σαιτ , ούτε σε τι κομματικό χώρο κινείτε..όμως οφείλω να ομολογήσω ότι γράφω και ΥΠΟΓΡΆΦΩ το αναρτούν.. έχω δει κείμενα μου γραμμένα σε αυτό το χώρο να τα αναρτούν και άλλα σαιτ και με τιμά...

    Και βεβαία ξέρουν οι μυστικές υπηρεσίες ποιος είναι ποιος ( εκτός αν είναι μερικοί κουτοί να νομίζουν ότι γράφοντας (ο αδέξιος δεξιός) η (τζάκμαν) ότι αν θα ψάξουν δεν θα βρουν ποιος είναι ποιος...συμπέρασμα αφήσαμε την αναλογική εποχή και πάμε με ταχύτητα φωτός στην ψηφιακή..που χει και τα καλά της ΑΛΛΑ και τα κακά της;...Η προπαγάνδα τον Μ.Μ.Ε οργιάζει αλλά πέφτει σαν σάπιο φρούτο διότι υπάρχουν και μαχητές του φωτός που βρίσκουν και εξετάζουν αν δεν είναι μοντάζ η συμφέροντα και τα βγάζουν ΌΛΑ ..Το δεύτερο βήμα είναι ότι όσοι νιώθουν ισχυροί διότι διαθέτουν όπλα και δεν ξέρω τι άλλο παρωχημένο οπλισμό τρέμουν για τα λογισμικά του παρωχημένου οπλισμού τους μήπως και τους γυρίσουν στον τόπο της εκτόξευσης τους..

    Ποιοι τρέμουν; μα αυτούς που σας λέει ο κάθε ήμερα Γεωργιάδης ότι δεν μπορούν να τους πιάσουν να τους φορολογήσουν...Η παγκόσμια τράπεζα και η Ε.Κ.Τ το ακούσατε σήμερα από τον κ. Ντραγκι δεν θα δίνουν τα λεφτά τους ΠΙΑ ώστε οι ντόπιοι οπλαρχηγοί και τραπεζίτες να τα παρκάρουν στην ΓΕΡΜΑΝΙΑ και να κερδίζουν από τα επιτόκια με τις εγγύησης τον Λαών...αν έχουν χρήματα οι τράπεζες θα κάνουν την εργασία που πρέπει να κάνουν οι κανονικές τράπεζες δ.λ να κινούν το χρήμα με ασφάλεια ΌΧΙ με εγγύησης της ΠΛΑΚΑΣ τον τσαρλατάνων ...

    Δεν έχετε καταλάβει φαίνεται ποιοι ΑΝΤΙΔΡΟΎΝ , αντιδρούν οι σουλτάνοι, οι πρίγκιπες, οι εφοπλιστές, οι ολιγαρχίες και τα (ΚΡΆΤΗ) τύπου Γερμανία, για την οποία το έχω γράψει πριν χρόνια (θα το βρείτε) ΑΥΤΗ θα φύγει πρώτη από την ευρωπαϊκή ένωση, διότι έδιωξε όλο τον παραγωγικό ιστό της στους δουλεμπόρους στην ΑΣΊΑ και της ΚΙΝΑΣ...Και δεν φτάνει ΑΥΤΟ θέλουν να πατήσουν και τον ευρωπαϊκό ΝΌΤΟ , ΔΗΛΑΔΗ με φτηνή εργασία στην παραγωγή, με δρακόντειους φόρους και αυξήσεις σε ΟΛΑ τα αγαθά ώστε να περνάνε καλά 50.000 (Ελληνες και οι άλλοι στο διάολο ..Η ΠΑΡΆΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΣΤΟ ΔΙΆΟΛΟ ΘΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΘΕΊ;..

    Το να έχω 50 εκατομμύρια τουρισμό ΑΛΛΑ με μισθούς 400 ευρώ και ένα τεράστιο κόστος ζωής η ανεργία δεν καταπολεμάτε, ΔΕΝ ΒΓΑΊΝΕΙ θα γίνει έκρηξη στην Ευρώπη, ΣΕ ΌΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΏΠΗ...Το παραμύθι ότι αυτή είναι η καλή η Ευρώπη τον Γερμανών δεν πιάνει πλέων.. θα πρέπει να τελειώνει ΜΙΑ και καλή …

    Η Η.Π.Α που είναι όντως κράτος έχει πάρει χαμπάρι τι παίζεται , η ΑΟΖ μας δεν θα πάει στον σουλτάνο Ερτογαν , όμως Άκουσα ΠΑΛΙ από μερικούς μεθυσμένους Συριζαίους ΕΞΩ και από το ΝΑΤΟ έξω από οι ΗΠΑ, ΚΑΙ τους μαχαιροβγάλτες Τζιχαντιστες ποιος θα τους σταματήσει ρε; ο Κρανιδιώτης ; ο Καρατζαφέρης; ο Κουτσούμπας; ο Κασιδιάρης; ο Επιτήδειος; η ο μέγας Αλέξανδρος;... Σοβαρευτείτε κύριοι πολιτικοί και ΑΓΙΑΤΟΛΑΧ …. Σοβαρευτείτε…. Οι Η.Π.Α θα τους-- μας περάσουν όλους από τον ΠΑΓΚΟ ας είναι και Ωνάσηδες …κάθε ένας θα πληρώνει ότι του αναλογεί δικαιΑΑΑ.. Εσείς δεν πάτε στα γήπεδα; Δεν αξιολογείτε τους εργαζόμενους ποδοσφαιριστές σε κάθε ματς;;; πλάκα κάνουμε !!!! και βέβαια αξιολόγηση ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΡΕΕΕΕ..

    Μπούτζουκας Θεόδωρος Τηλέμαχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χαρείτε τη “δημοκρατία” των δοσίλογων Σαμαρά-Βενιζέλου!!!

    O Χ.Χωμενίδης κατακεραυνώνει τη κυβέρνηση: "Πρόκειται για ευθεία κυβερνητική παρέμβαση στη ΝΕΡΙΤ"

    Mε επιστολή-καταπέλτη ο Χρήστος Χωμενίδης κατακεραυνώνει κυβέρνηση και διοίκηση της ΝΕΡΙΤ και υποβάλλει την παραίτησή του στον πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ.

    Την επιστολή ανήρτησε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι στο facebook.

    «Προς τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, Καθηγητή Θεόδωρο Φορτσάκη
    Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2014

    Αγαπητέ κύριε πρόεδρε,
    Μετά τα πρόσφατα γεγονότα, αναγκάζομαι να υποβάλω την παραίτηση μου από τη θέση του μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου.

    Δεν πρόκειται για το εάν η ομιλία ή και η συνέντευξη τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έπρεπε να μεταδοθούν απευθείας από την ΝΕΡΙΤ.

    Πρόκειται για την ευθεία κυβερνητική παρέμβαση, η οποία αμφισβήτησε στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΝΕΡΙΤ τη δυνατότητα του να επιλαμβάνεται ζητημάτων, που ανήκουν αποκλειστικά και μόνον στην αρμοδιότητα μιας Δημόσιας -και ανεξάρτητης από κόμματα και πολιτικά πρόσωπα- Ραδιοτηλεόρασης. Και οδήγησε στην παραίτηση του καθηγητή Αντώνη Μακρυδημήτρη.

    Εδώ και έναν περίπου χρόνο, προσπαθούμε υπό την προεδρία σας, αντιμετωπίζοντας τις πιο πιθανές και απίθανες δυσκολίες, να θέσουμε τις βάσεις για να οικοδομηθεί μια νέου τύπου Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Η οποία δεν θα κηδεμονεύεται, δεν θα ποδηγετείται, δεν θα χρησιμοποιείται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ούτε και θα μοιράζεται σε σφαίρες επιρροής ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις ανάλογα με τη δύναμη της καθεμιάς.

    Για αυτή μας την προσπάθεια τα πρόσφατα γεγονότα αποτέλεσαν βαρύ πλήγμα. Εάν τα δεχθούμε ως τετελεσμένα, το μέχρι σήμερα έργο μας επί της ουσίας ακυρώνεται.

    Εάν δεχθούμε ότι κρίσιμες –ή και μη κρίσιμες- αποφάσεις λαμβάνονται και κάπου αλλού και από κάποιους άλλους, υπομονομεύουμε εκόντες-άκοντες το παρόν και το μέλλον της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

    Λυπάμαι πολύ.

    Με τιμή,
    Χ.Α.Χωμενίδης»

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση