GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εκλογικός νόμος: Υπό συζήτηση η κατάργηση του μπόνους (των 50 εδρών) για να αποτραπούν απανωτές εκλογές...

Αναθερμαίνονται οι συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η κινητικότητα αυτή δεν είναι άσχετη με το...

Αναθερμαίνονται οι συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η κινητικότητα αυτή δεν είναι άσχετη με το ενδεχόμενο να στηθούν πρόωρα, εντός των προσεχών μηνών, εθνικές κάλπες λόγω αδυναμίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές πάντως οι διεργασίες έχουν αυτή τη φορά μια κρίσιμη διαφορά σε σχέση το προηγούμενο στάδιο. Αποσκοπούν κυρίως στο να «μπλοκάρουν» τη διενέργεια απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων στα πρότυπα του 2012...

Σημείο - κλειδί δεν είναι άλλο από το μπόνους των 50 εδρών που δίνει ο ισχύων εκλογικός νόμος στο πρώτο κόμμα. Με αυτό το μπόνους η ΝΔ κέρδισε τον Ιούνιο του 2012, 129 έδρες και με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ (και της ΔΗΜΑΡ αρχικά) μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση περιορίστηκε τότε στις 71 έδρες μολονότι η ποσοστιαία διαφορά ήταν, συγκριτικά, πολύ μικρή. 29,66% πήρε το πρώτο κόμμα και 26,89%. Χωρίς το μπόνους η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ θα ήταν μόλις 79 έδρες.

Αν στις επόμενες εκλογές επαναληφθούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και επαληθευτούν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις  ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα. Επειδή ωστόσο με τα ποσοστά που ακόμη και τώρα φαίνεται ότι διαθέτει δεν προβλέπεται εύκολα ο σχηματισμός βιώσιμης κυβέρνησης, πολλά κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου έχουν ήδη προαναγγείλει και νέες εκλογές στην προσπάθεια να εξασφαλίσει το κόμμα τους, ή έστω να πλησιάσει, την αυτοδυναμία. Όπως είναι προφανές, απαραίτητη προϋπόθεση για κάτι τέτοιο αποτελεί το μπόνους των πενήντα εδρών...

Γύρω από αυτήν τη «λεπτομέρεια» κινούνται οι τελευταίες διεργασίες. Πριν από μερικούς μήνες όταν είχε τεθεί ξανά, με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, το θέμα κατάργησης ή τουλάχιστον τροποποίησης της σχετικής διάταξης, είχαν σημειωθεί αρκετές αντιδράσεις ενώ επιφυλακτικό ήταν και το Μέγαρο Μαξίμου με αποτέλεσμα να παγώσει η σχετική συζήτηση.  Οι σκέψεις αυτές έχουν τεθεί σε επίπεδο κορυφής, υπόψη των κ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου, χωρίς να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Άλλωστε, το Σύνταγμα προβλέπει ότι για να ισχύσουν οι όποιες αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία από τις αμέσως επόμενες εκλογές πρέπει να έχουν ψηφιστεί από τα δύο τρίτα του Κοινοβουλίου, δηλαδή 200 βουλευτές, κάτι που με τον υφιστάμενο πολιτικό συσχετισμό δείχνει μάλλον ανέφικτο. Σε διαφορετική περίπτωση, οι αλλαγές τίθενται σε ισχύ από τις μεθεπόμενες εκλογές...

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν το προσεχές διάστημα έρθει θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου (πιθανόν στο πλαίσιο ευρύτερων πρωτοβουλιών που θα συνδέονται ακόμη και με τη συνταγματική αναθεώρηση) και περάσει μόνο με την κυβερνητική πλειοψηφία, το πρώτο κόμμα που θα βγει από τις κάλπες θα πάρει το δώρο των 50 εδρών. Αν όμως δεν σχηματιστεί κυβέρνηση και εντός τριάντα ημερών στηθούν πάλι κάλπες, τι θα συμβεί; Το μπόνους θα έχει «χαθεί»...

Αυτό είναι και το νέο σκεπτικό με το οποίο έχει επανέλθει το ζήτημα. Δηλαδή η «ακύρωση» της απειλής για δεύτερες εκλογές και η δημιουργία πίεσης για σχηματισμό κυβέρνησης από την Βουλή που θα προκύψει από τις πρώτες κάλπες. Αρκεί να σημειωθεί ότι για την απόκτηση αυτοδυναμίας με το μπόνους που ισχύει σήμερα χρειάζεται περίπου 37%-37,5% ενώ με την κατάργησή του το ποσοστό εκτινάσσεται τουλάχιστον στο 455!

8 σχόλια

  1. Δεν είναι σωστό. Γιατί ο γαπ και ο μπένι και ο σαμαρα΄ς πήραν το μπόνους των 50 εδρών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άν το έπαιρνε ο χαζός σαμαράς τότε δεν θα είχαμε την κυβέρνησή του. Ούστ κομματόσκυλο Άδωνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαρείτε τη “δημοκρατία” των δοσίλογων Σαμαρά-Βενιζέλου!!!

    O Χ.Χωμενίδης κατακεραυνώνει τη κυβέρνηση: "Πρόκειται για ευθεία κυβερνητική παρέμβαση στη ΝΕΡΙΤ"

    Mε επιστολή-καταπέλτη ο Χρήστος Χωμενίδης κατακεραυνώνει κυβέρνηση και διοίκηση της ΝΕΡΙΤ και υποβάλλει την παραίτησή του στον πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ.

    Την επιστολή ανήρτησε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι στο facebook.

    «Προς τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, Καθηγητή Θεόδωρο Φορτσάκη
    Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2014

    Αγαπητέ κύριε πρόεδρε,
    Μετά τα πρόσφατα γεγονότα, αναγκάζομαι να υποβάλω την παραίτηση μου από τη θέση του μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου.

    Δεν πρόκειται για το εάν η ομιλία ή και η συνέντευξη τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έπρεπε να μεταδοθούν απευθείας από την ΝΕΡΙΤ.

    Πρόκειται για την ευθεία κυβερνητική παρέμβαση, η οποία αμφισβήτησε στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΝΕΡΙΤ τη δυνατότητα του να επιλαμβάνεται ζητημάτων, που ανήκουν αποκλειστικά και μόνον στην αρμοδιότητα μιας Δημόσιας -και ανεξάρτητης από κόμματα και πολιτικά πρόσωπα- Ραδιοτηλεόρασης. Και οδήγησε στην παραίτηση του καθηγητή Αντώνη Μακρυδημήτρη.

    Εδώ και έναν περίπου χρόνο, προσπαθούμε υπό την προεδρία σας, αντιμετωπίζοντας τις πιο πιθανές και απίθανες δυσκολίες, να θέσουμε τις βάσεις για να οικοδομηθεί μια νέου τύπου Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Η οποία δεν θα κηδεμονεύεται, δεν θα ποδηγετείται, δεν θα χρησιμοποιείται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ούτε και θα μοιράζεται σε σφαίρες επιρροής ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις ανάλογα με τη δύναμη της καθεμιάς.

    Για αυτή μας την προσπάθεια τα πρόσφατα γεγονότα αποτέλεσαν βαρύ πλήγμα. Εάν τα δεχθούμε ως τετελεσμένα, το μέχρι σήμερα έργο μας επί της ουσίας ακυρώνεται.

    Εάν δεχθούμε ότι κρίσιμες –ή και μη κρίσιμες- αποφάσεις λαμβάνονται και κάπου αλλού και από κάποιους άλλους, υπομονομεύουμε εκόντες-άκοντες το παρόν και το μέλλον της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

    Λυπάμαι πολύ.

    Με τιμή,
    Χ.Α.Χωμενίδης»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχετε κάνει την χώρα μπουρδέλο , το μόνο που κάνετε ΣΑΜ..ΒΕΝΙΖ..και οι κολαούζοι τους είναι να προστατεύετε τα συμφέροντα σας;... Θέλετε να δείτε αποκεφαλισμούς; τον οικογενειών σας; θέλετε να κάνετε την χώρα ΙΡΑΚ;...εεε σε ένα δυο μήνες ίσως και να το καταφέρεται και αυτό, να είστε σίγουροι .. Όμως δεν γλιτώσουν όλοι από τους 300 και της οικογένειες τους… 20--30 πρωτοκλασάτοι άντε να την γλιτώσουν.. οι υπόλοιπου 270 τι ΘΑ ΠΆΘΟΥΝ; ....

    Το βρώμικο ΠΑΣΟΚ και η βρόμικη ΝΟΥΔΟΥ μαζί με τον κόκκινο φασισμό έβαλαν τον πιο ΑΙΣΧΡΌ βουλευτή Γεωργιάδη να συνετίσει τον ΕΛΛΗΝΑ !!!!αυτός που έφτιαξε το ΠΑΙΔΥ με φτηνά φάρμακα ΧΑ ΧΑ ΧΑ τώρα τρέμουν θέλουν να καταργήσουν και το τον 50 εδρών ΜΑ ΑΦΟΥ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ !!!! ΧΑ ΧΑ …Ο ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΣ σας ίσως είναι και λίγος, ΔΕΝ ΤΟ ΈΧΟΥΝ καταλάβει ΝΕΚΡΟΙ ΠΟΛΙΤΗΚΑ .. όμως ΑΝ ΚΆΝΕΤΕ ένα νόμο που της 50 έδρες θα μπορεί να της παίρνει ΜΌΝΟ ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ η ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ….ΓΑΜΩ ΤΗΝ (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΑΣ)…

    Και για να μην παρεξηγηθώ ΝΑΙ να ψηφιστεί νόμος με απλή αναλογική με ΌΡΟ ότι δεν θα ΑΛΛΆΖΕΙ ΓΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΆ, και μαζί σε αυτό το νομοσχέδιο η κατάργηση δια παντός η ευθύνη υπουργών, όταν θα ψηφίζετε ένας ΝΟΜΟΣ θα έχει αμέσως το ερμηνευτικό του ΝΟΙΜΑ κατά γράμμα... επίσης Θα βολεύονται ΟΛΟΙ ακόμα και οι τοπικοί άρχοντες ΜΌΝΟ ΓΙΑ δυο τετραετίες, ΒΓΟΥΝ ΔΕΝ ΒΓΟΥΝ, και ΘΑ απαγορευτεί αυστηρώς οι αποτυχημένοι ΔΥΟ ΦΩΡΕΣ υποψήφιοι να διορίζονται όπου ΓΡΑΦΕΙ δημόσιο, η εταιρεία δημοσίου δίκαιου..ΟΙ ΔΕ ΣΥΓΓΕΝΉΣ ΚΑΙ ΤΕΚΝΆ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΠΆΝΤΑ ΥΠΟΨΘΦΟΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑ ΜΕ ΧΙΛΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΑΝΩ ΤΟΝ 200 ΧΙΛΙΌΜΕΤΡΩΝ ..ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΑΝΗ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ..ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΟΥΤΕ ΑΜΙΣΘΙ..ΩΡΙΑΊΟ ΚΟΛΠΛΟ ΤΟ ΑΜΙΣΘΊ

    Να ελεγχτούν οι 6.500 οφ σορ και τα 2.300 ονόματα καταθετών … ποιοι γαμημένοι ΕΙΝΑΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανέ(ξε)λεγκτη η μεγάλη φοροδιαφυγή: Κόλαφος για την κυβέρνηση τα στοιχεία των ελέγχων!

    Tην ώρα που η κυβέρνηση και οι εντεταλμένοι συστημικοί "παπαγάλοι" της αναρωτιούνται υποκριτικά πού θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα λεφτά για την υλοποίηση του προγράμματός του, τα στοιχεία σχετικά με την αντιμετώπιση υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής αποδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών δεν έχει ελεγχθεί!

    Την προηγούμενη εβδομάδα, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αποκάλυψε ότι δέχθηκε ακόμα και απειλές για τη ζωή της όταν μίλησε για τη μεγάλη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα. «Πληρώνει η βιομηχανία της ναυτιλίας τους φόρους της; Πληρώνουν...
    άλλοι; Δεν το νομίζω», είχε προσθέσει.

    Το θέμα έφτασε σήμερα και στην ελληνική Βουλή, έπειτα από ερώτηση 4 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, ενώ και ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του σχολίασε ότι «η ελληνική μαφία δεν διστάζει να απειλεί την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η ελληνική κυβέρνηση σιωπά».

    Τίποτα από τα παραπάνω δε φαίνεται όμως να ταράζει τη μακαριότητα της κυβέρνησης, αφού, όπως αποδεικνύεται και από τα σχετικά στοιχεία, η έλλειψη βούλησης (για να το θέσουμε όσο πιο κομψά γίνεται) για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής των πλουσίων, είναι κάτι από παραπάνω εμφανής. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τους μιντιακούς στυλοβάτες της, οι οποίοι όχι μόνο "έκοψαν" τη μισή δήλωση της Κ. Λαγκάρντ αλλά ζήτησαν και τα ρέστα από τον Α. Τσίπρα για τις αναφορές που έκανε για το ίδιο θέμα στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

    1. ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

    Από τις 2062 περιπτώσεις έχουν ο έλεγχος έχει τελειώσει μόνον σε 25 από αυτές, 5 το 2013 και άλλες 20 το 2014 (σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη έχει ξεκινήσει ο έλεγχος, μέσα στο 2104, σε 780 περιπτώσεις). Η φοροδιαφυγή που έχει διαπιστωθεί, σύμφωνα με το ΣΔΟΕ είναι €25 εκατ. και οι φόροι που αναλογούν είναι της τάξεως των €12 εκατ. Στις 31.12.2015 η λίστα Λαγκάρντ παραγράφεται. Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την πρόσφατη δίωρη επίσκεψή κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στο ΣΔΟΕ, η ενημέρωση μόνο για τη λίστα Λαγκάρντ διήρκεσε μιάμιση ώρα!

    2. ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

    Τα εμβάσματα της περιόδου 2009-2011 αφορούν 24.710 περιπτώσεις. Από αυτές το 2013 ελέγχθηκαν μόλις 2, από τις οποίες εισπράχθηκαν €5 εκατ. ενώ ακόμη δεν υπάρχουν σχετικά στοιχεία για το 2014.

    3. OFFSHORE ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

    Περίπου 10.000 (!) offshore εταιρείες υπάρχουν στην Ελλάδα. Το 2013 ελέγχθηκαν μόνο 34 από αυτές, με τα ποσά που βεβαιώθηκαν να αγγίζουν τα €40 εκατ. Ακόμα δεν έχουν δημοσιευθεί σχετικά στοιχεία για το 2014.

    Όπως σχολιάζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι δυνατόν κάθε μήνα το υπουργείο οικονομικών να δημοσιοποιεί πληθώρα οικονομικών στοιχείων και γι’ αυτές τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής να μην δίνει στοιχεία (ακίνητα Λονδίνου, σκάφη ελλήνων υπηκόων με ολλανδική σημαία και άλλες, όπως οι ενδοομιλικές συναλλαγές και το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μνημονιακός καμικάζι αυτοκτονίας ο Άδωνις Γεωργιάδης»

    Στο Hot Doc Radio και τον Κώστα Βαξεβάνη μίλησε ο νευροχειρουργός Παναγιώτης Παπανικολάου, ο οποίος πριν από ένα μήνα είχε κατηγορήσει στον αέρα τηλεοπτικής εκπομπής τον Άδωνι Γεωργιάδη ότι ευθύνεται προσωπικά για χίλιους θανάτους ασθενών κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Υγείας, προκαλώντας την αποχώρησή του από την εκπομπή, με την εντυπωσιακή ατάκα "επειδή είστε ΑΝΤΑΡΣΥΑ αυτό δε σας επιτρέπει να με υβρίζετε".

    Ο κ. Παπανικολάου αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα στον κλάδο της Υγείας, με...
    τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία και το μεγάλο πρόβλημα με τα κρεβάτια στις εντατικές, και σχολίασε, αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ότι "οι άνθρωποι δεν κυβερνούν", αλλά απλώς δέχονται και εφαρμόζουν εντολές από την Task Force.

    Χαρακτήρισε μάλιστα τον Άδωνι Γεωργιάδη "μνημονιακό καμικάζι αυτοκτονίας", σχολιάζοντας ότι ο ίδιος είναι ο "λαγός του συστήματος", και οι πραγματικοί ένοχοι για τη γενοκτονία σε βάρος του ελληνικού λαού είναι η Task Force.

    Κλείνοντας, σχολίασε: "Αν είναι να ψοφήσουμε οι μισοί και από 11 εκατομμύρια να μείνουμε 5,5 εκατομμύρια, ώστε όσοι ζήσουμε να έχουμε την τιμή να συναλλασσόμαστε με ευρώ, ε ας πάει στο καλό το ευρώ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εκεί πολύ πολύ...ψηλά, οι τραγικά αποκλεισμένοι στην αυταπάτη τους ασκούντες την εξουσία, αδυνατούν (ή αρνούνται ;) ν΄ αντιληφθούν τις βάρβαρα εξουθενωτικές συνθήκες κάτω από τις οποίες έχουν εξαναγκάσει τον Ελληνικό να αγωνίζεται προς επιβίωση κι έτσι επιμένουν, να ερμηνεύουν λανθασμένα κατά το προσωπικό τους μικροσυμφέρον, ακόμη και τα συναισθήματά μας!!

    Εκτός του οτι προσπαθούν βιαίως να μας επιβάλλουν την τεχνητή αισιοδοξία που μόνο η προσωπική τους χλιδή δικαιολογεί, θέλουν και να μας εκφοβίσουν εκ του ασφαλούς.... Δεν εννοούν οτι θα τους γυρίσει μπούμεραγκ;

    Μα τι επιμονή κι αυτή σε ...σκουριασμένα και άσφαιρα όπλα; ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΝ κι όσο κι αν προσπαθούν, τη μπάλα εμείς, θα την κρατήσουμε στο γήπεδο. Δεν πάει στην εξέδρα....

    Έχουμε οργή, απογοήτευση και άκρως τιμωρητική διάθεση, που κατευθύνονται όμως ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΩΣ, ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΥΣ ! Προς τους ενεχόμενους και εμπλεκόμενους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, προς τους ευδαίμονες εγωπαθείς και το συρφετό των αναίσθητων δοξολόγων αυλικών τους.

    Οι αριστεροί, οι δεξιοί και οι αριστεροκεντροδέξιοι πολίτες αυτής της χώρας (οι μη καθήμενοι στα πλουσιοπάροχα τραπέζια των ''ολακαλά'' ιδιοτελών τρομολάγνων καταστροφολόγων), δεν έχουμε τίποτε, μα τίποτε να μοιράσουμε μεταξύ μας. Ας μην μιλούν λοιπόν για ...διχασμούς.

    Ξέρουμε πια καλά οτι το μόνο που φοβούνται, είναι μήπως κάποια στιγμή ΕΝΩΘΟΥΜΕ, μήπως ΟΜΟΝΟΗΣΟΥΜΕ και τότε εισπράξουνε αυτό ακριβώς, που τόσα χρόνια τους χρωστάμε..... :-) Ξέρουν αυτοί.

    H ΑΛΥΤΗ ΕΞΙΣΩΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η Δημοκρατία δεν απειλείται, μάς διαβεβαιώνει το σαμαρικό antinews, κι εγώ διερωτώμαι ποια δημοκρατία;

    Μάλλον πρέπει σύντομα οι "αριστεροί" που ανένηψαν και γλείφουν Σαμαρά, να βρουν συντόμως άλλον να γλείφουν, διότι ο ... "γάιδαρος" θα ξεσαμαρώσει! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση