GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΜΙΑ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Του Δημήτρη Σιούφα πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων. «Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις που ταυτίζει το Έθνος με τον Λαόν,...

Του Δημήτρη Σιούφα
πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις που ταυτίζει το Έθνος με τον Λαόν, την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της, την Πολιτεία με τους Πολίτες της, την Εθνική Ανεξαρτησία με την Λαϊκή Κυριαρχία, την Πρόοδο με το Κοινό Αγαθό, την Πολιτική Ελευθερία με την Έννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη».
Ιδρυτική Διακήρυξη Νέας Δημοκρατίας 4-10-1974
*
Η αναγκαιότητα για ένα πολιτικό σχηματισμό με αυτές τις αρχές, είχε ωριμάσει στη σκέψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή πριν την τραγική δεκαετία 1965-1974, όταν το 1962, έκανε προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο πολιτικός κατήφορος, η επακόλουθη δικτατορία και η Κυπριακή τραγωδία έκαναν την Μεταπολίτευση επιτακτική αναγκαιότητα για την Ελλάδα. Ο πολιτικός φορέας που έθεσε τα θεμέλια της Μεταπολίτευσης, ήταν η Νέα Δημοκρατία. Η ομαλή μετάβαση και η εμπέδωση του Δημοκρατικού συστήματος υπήρξε η σημαντικότερη πολιτική προσφορά στην Ελλάδα το δεύτερο μισό του Εικοστού αιώνα. Η τιμή και η ευθύνη ανήκει στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία, που ο ίδιος ίδρυσε στις 4 Οκτωβρίου 1974.
*
Στα 40 χρόνια η Νέα Δημοκρατία έδωσε στην Ελλάδα πέντε Πρωθυπουργούς: Κωνσταντίνο Καραμανλή, Γεώργιο Ράλλη, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Ανέδειξε ακόμη δύο Αρχηγούς, τον Ευάγγελο Αβέρωφ και τον Μιλτιάδη Έβερτ, πολιτικούς με εξαιρετικές ικανότητες που θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά ως Πρωθυπουργοί.

Η ομαλή δημοκρατική μεταβολή, η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, τα διαχρονικά οφέλη από την ένταξη της και ο ομαλός πολιτικός βίος, είναι έργο κυρίως της Νέας Δημοκρατίας.
*
Η σημερινή κατάσταση της Πατρίδας μας και της Ευρώπης δεν είναι αυτή που οραματίστηκε και εργάσθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και οι διάδοχοί του. Μολονότι η Ελλάδα έκανε τεράστια βήματα από το 1974, σήμερα, ο Ελληνικός Λαός δεν αισθάνεται ευτυχέστερος ή ασφαλέστερος από ότι στην αρχή της Μεταπολίτευσης. Εσωτερικές αστοχίες και εξωτερικές συγκυρίες έχουν ανατρέψει πολλές οικονομικές και πολιτικές κατακτήσεις. Και απειλούν περισσότερες. Η ψηλάφηση των αιτίων είναι χρήσιμη ως διδαχή. Όμως η αναζήτηση και εφαρμογή των λύσεων στα προβλήματα είναι επιτακτική. Την περιμένει με αγωνία ο Ελληνικός Λαός.
*
Τα πολιτικά συστήματα και σχηματισμοί έχουν την ιστορία τους. Διατηρούν όμως χρησιμότητα όταν εκφράζουν την εποχή τους και την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος. Μένοντας πιστά στις θεμελιώδεις αρχές τους, οφείλουν να εξελίσσονται με την εποχή και την κοινωνία που υπηρετούν. Οφείλουν να συμβαδίζουν με το διεθνές περιβάλλον υπηρετώντας τα συμφέροντα και τις ανάγκες της Χώρας και του Λαού. Οφείλουν να δίνουν στους πολίτες και ιδιαίτερα στη Νέα Γενιά ολοένα και περισσότερες ελευθερίες και ευκαιρίες για ανάπτυξη παρέχοντας ταυτόχρονα σε όλους προστασία από τους ολοένα αυξανόμενους κινδύνους της χαοτικής εποχής που διανύει τις τελευταίες δεκαετίες η ανθρωπότητα.
*
Έχει γίνει προφανές ότι η ταχύτητα της κοινωνικής εξέλιξης, των παγκόσμιων και εθνικών γεωπολιτικών και οικονομικών μεταβολών, έχουν κεραυνοβολήσει το πολιτικό σύστημα. Μεγάλο μέρος αδυνατεί να εμφανίσει την απαιτούμενη δυναμική ιδεών και λειτουργιών ώστε να ελέγξει τα προβλήματα. Παραμένει αγκιστρωμένο σε απαρχαιωμένες ιδεοληψίες και σε επίμονα αποτυχημένες πρακτικές. Και το χειρότερο από όλα, απωθεί νέους, ικανούς ανθρώπους να μετάσχουν σ’ αυτό.
*
Δυστυχώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο Ελληνικό. Ότι ισχύει για την Ελλάδα ισχύει και για την Ευρώπη. Η γενιά των ιδρυτικών πατέρων έχει παρέλθει και οι ιδέες τους έχουν ξεχαστεί. Τώρα άνθρωποι χωρίς επίγνωση της Ιστορίας της Ηπείρου μας αποφασίζουν με λογική ανύπαρκτη ή ύποπτη και επιβάλουν στις εκλεγμένες πολιτικές ηγεσίες λύσεις ατελέσφορες ή επικίνδυνες.
Το Ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα σε τεράστια στρώματα των Ευρωπαϊκών λαών θεωρείται ανεπαρκές ή επιζήμιο. Το Ευρωπαϊκό Ιδεώδες και θεσμοί ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά σε μία ταχύρρυθμη πτώση. Ο πόλεμος των εθνικών και οικονομικών συμφερόντων οδηγεί σε μία μοιραία κοινωνική και οικονομική αλληλοεξόντωση.
*
Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα για το τι πρέπει να γίνει. Η απάντηση της Ιστορίας είναι απλή και ταυτόχρονα δύσκολη:
Δεν είναι πρωτόγνωρες ούτε για την Ανθρωπότητα ούτε για την Πατρίδα μας οι δύσκολες μεταβατικές εποχές. Άλλοτε η λύση προηγείτο και άλλοτε ακολουθούσε την καταστροφή. Οι περισσότεροι εύχονται το πρώτο. Ενδεχομένως λίγοι επιδιώκουν το δεύτερο. Τώρα επιβάλλεται η ευχή να γίνει απόφαση έργου και αγώνα. Από εκείνους που θα αρνηθούν αυτό που φαίνεται μοιραίο.
Και θα κάνουν ένα νέο ξεκίνημα για την πολιτική, για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Μια Εθνική Αφύπνιση, μια Εθνική Συνεννόηση.
Η Ελλάδα δεν ήταν σε καλή κατάσταση το 1974. Δεν είναι σε χειρότερη κατάσταση τώρα. Τα κατάφερε τότε. Με την τόλμη της υπέρβασης.
Μπορεί να τα καταφέρει και τώρα.
Η Ευρώπη ήταν σε τραγική κατάσταση το 1945.
Δεν είναι σε χειρότερη κατάσταση τώρα.
Κατάφερε να συνέλθει. Με έντιμη, ανυστερόβουλη και ισότιμη συνεργασία. Μπορεί να τα καταφέρει και τώρα.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα»,
 Σάββατο 27/09/2014)

3 σχόλια

  1. ΚΟΝΤΕ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΕ.ΕΦΑΓΕΣ ΚΑΛΑ ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο πολιτικός που με αλαζονικό και κυρίως αδιαφανή τρόπο άσκησε τα καθηκοντά του ως Πρόεδρος της Βουλής και γιά τον οποίον πρωτοσέλιδα εφημερίδων έγραψαν γιά τον "Βίο και Πολιτεία" του, και γιά τις πολλαπλές αγορές του στην περιοχή Συντάγματος και Κολωνακίου

    Tο γιουσιουφάκη του Μπουχέσα, που ως Πρόεδρος της Βουλής κατεξευτέλισε κάθε έννοια αξιοκρατίας και δημόσιας ηθικής, επιτρέποντας ακόμη και στα παιδιά να αναλάβουν Δικηγόροι των ληστρικών εισπρακτικών τραπεζικών εταιρειών...

    Ο χειρότερος Πρόεδρος πού πέρασε ποτέ από την Βουλή.

    Τολμάς να ζεις, ν’ αντικρίζεις το φως του ήλιου και να έρχεσαι στην Αγορά Ζωντανό μνημείο ντροπής και όνειδος της πατρίδας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΧΑ ΧΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΓΕΛΙΟΥΣ:

    λΟΙΠΟΝ:εκινήσαμε να λαμβάνουμε τα απίστευτα μέτρα και φόρους με την δικαιολογία ότι αν δεν το κάναμε θα γυρίζαμε στην δραχμή οπότε θα είχαμε ανεργία 30% και απώλεια αγοραστικής δύναμης στο 40% (λόγω υποτίμησης). Μα για μια στιγμή! Αυτά τα έχουμε και τώρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Η σταθερότητα και τα πλεονάσματα είναι επιτυχίες; ΧΑ ΧΑ ΧΑ σα να σου κόψανε τα δύο πόδια για να ζήσεις ο υπόλοιπος...

    Όμως αγαπητοί φίλοι μην τρομοκρατείστε.

    Αφού ο ΣαμαράαΒενιζελος είναι τόσοι ικανοί όσο λένε, θα βρουν την λύση.

    Αν δεν την βρουν δεν θα είναι τόσο ικανοί, οπότε σωστά θα έχουν χάσει ΕΤΣΙ; ΕΤΣΙ.

    Τώρα αν οι Πανίσχυροι ξένοι δανειστές και προστάτες μας κινδυνεύουν να χάσουν και τα αυγά και τα καλάθια, εξ αιτίας της Ελλάδας, ας κάνουν αυτοί τα απαραίτητα για να μην τα χάσουν.

    Εμείς ούτως ή άλλως τα λεφτά τα χάσαμε όλα και είμαστε όπως πάντα ψωροκώσταινα η οποία σημειωτέον ποτέ δεν πεθαίνει.

    Εξ ού και ουδόλως μας συγκινεί ο καταποντισμός του Χρηματιστηρίου, το κούρεμα των καταθέσεων αυτών που τά'χουν στις τράπεζες, ή τα περίφημα σπρέντ που τά'μαθε και η μάνα μου η αγράμματη. Ξέρουμε και πάλι οτι οι ανεκτίμητες αξίες της ζωής είναι αυτές που δεν αποτιμώνται σε χρήμα. Άλλωστε τώρα έχουμε και τις Καρυάτιδες της Αμφίπολης.

    Ας έρθουν οι Γερμανοί να τα αγοράσουν όλα. Τότε σίγουρα θα ξαναγίνουμε Βαυαρικό Πριγκηπάτο. Δεν θάναι η πρώτη φορά...Μπορεί να ξαναβάλουμε και Πρίγκηπα τον γιό του Γλύξμπουργκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση