GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ομήρου: «Περίμενα πιο ισχυρά μηνύματα κατά της Τουρκίας από την Ε.Ε»

Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκπέμπουν μηνύματα προς την Τουρκία, ωστόσο θα μπορούσαν να ήταν πιο ισχυρά, δήλωσε σ...



Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκπέμπουν μηνύματα προς την Τουρκία, ωστόσο θα μπορούσαν να ήταν πιο ισχυρά, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κ.Σ.ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος θεωρεί ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση πρέπει να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε και να λάβει μέτρα με κόστος και για το ψευδοκράτος.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό στο περιθώριο Επαρχιακής Συνδιάσκεψης του Κινήματος, ο κ. Ομήρου είπε πως, αν και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκπέμπουν μηνύματα προς την Τουρκία, αυτά θα μπορούσαν να ήταν πιο ισχυρά και στην Τουρκία, που είναι υποψήφια για ένταξη χώρα στην ΕΕ, να δοθεί το μήνυμα του οριστικού τερματισμού της ενταξιακής της πορείας.

"Δεν είναι δυνατόν μια χώρα η οποία κτυπά την πόρτα της Ευρώπης, όχι μόνο να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος μέλος της ΕΕ, όχι μόνο να συνεχίζει για 40 ολόκληρα χρόνια τη στρατιωτική κατοχή του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι ταυτόχρονα και εδάφη της ΕΕ, αλλά να προχωρεί θρασύτατα και σε παραβίαση των θαλασσίων συνόρων της ΕΕ, γιατί τα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι τα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ", συμπλήρωσε.

Ο Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε επίσης πως, από τη στιγμή που η Τουρκία παρουσιάζεται αποφασισμένη να συνεχίσει να παραβιάζει το θαλάσσια δίκαιο εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, το επόμενο βήμα για την Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να είναι να ζητήσουμε κυρώσεις για τη συνέχιση αυτών των παραβιάσεων.

"Πέραν των μέτρων που έχουν εγκριθεί από το Εθνικό Συμβούλιο", ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, "θα πρέπει επιπρόσθετα να προχωρήσει προσφυγή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, γιατί εκεί και όπου υπάρχει απειλή διατάραξης της ειρήνης, δυνάμει του καταστατικού χάρτη, μπορεί και πρέπει να συνέλθει το ΣΑ".

Επίσης, συμπλήρωσε, θα πρέπει να διακηρύξουμε "και να το εννοούμε", ότι όχι μόνο δεν θα επιτρέψουμε το άνοιγμα οποιονδήποτε νέων κεφαλαίων στον ενταξιακό διάλογο Τουρκίας- ΕΕ, αλλά ότι δεν θα συναινέσουμε στο κλείσιμο οποιουδήποτε κεφαλαίου και οριστικά να δώσουμε το μήνυμα ότι ανακόπτουμε "οριστικά και αμετάκλητα" τον ενταξιακό διάλογο της Τουρκίας.

Ο κ. Ομήρου εξέφρασε επίσης την άποψη πως είναι πλέον ανάγκη να ληφθούν μέτρα που θα προκαλέσουν κόστος και στο ψευδοκράτος και υπέδειξε πως "η παράνομη είσοδος και έξοδος από παράνομα λιμάνια και αεροδρόμια στην κατεχόμενη Κύπρο πρέπει να αντιμετωπιστεί με την επιβολή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων", ενώ θα πρέπει να επανεξεταστεί και το καθεστώς των οδοφραγμάτων.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση