GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιατί οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ θα κρίνουν τι θα γίνει στη χώρα...

Eftychis Vardoulakis . Οπως ειχαμε γράψει και πριν λίγες μερες οι εξελιξεις το επόμενο διάστημα δεν θα ειναι γραμμικές. Οχι μονο επειδη ε...

Eftychis Vardoulakis.
Οπως ειχαμε γράψει και πριν λίγες μερες οι εξελιξεις το επόμενο διάστημα δεν θα ειναι γραμμικές. Οχι μονο επειδη ειναι πολλοι οι παράγοντες της πολιτικής εξίσωσης, αλλα και επειδη κανένα κεντρο λήψης αποφάσεων δεν ειναι τοσο ισχυρό που να μπορει να τις ελέγξει απρόσκοπτα.
Οι εξελιξεις στο ΠΑΣΟΚ ειναι ενας απο τους παράγοντες και δεν ειναι καθολου απλός, δεδομένου οτι αποτελει βασικο ρυθμιστή των εξελίξεων.
Ο ΓΑΠ έθεσε χθες ευθέως θεμα ηγεσίας και δρομολόγησε τη ρήξη πριν τις εκλογές. (Οπως θυμάστε, το ειχα γράψει προ ημερών οτι η ρήξη εχει δρομολογηθεί και οτι θα γινει πριν τις εκλογές). Ο Βενιζέλος, οπως ηταν αναμενόμενο, αρνήθηκε να σηκώσει το γάντι, οποτε τωρα παμε στο επόμενο στάδιο. Ο ΓΑΠ θα επιχειρήσει να επιβάλλει το συνέδριο και την εκλογή προέδρου θεσμικά στην ΚΠΕ (νομιζω οτι απαιτείται υπογραφή απο το 1/3 των μελων για τη σύγκλισή της). Αν καταφέρει να πετύχει αρχικά σύγκλιση και μετα υπερψήφιση της πρότασής του, πιθανότατα θα κερδίσει και την ηγεσία, καθώς η διαδικαστική νίκη του θα του δώσει "αέρα", σε συνάρτηση φυσικα με την δύσκολη δημοσκοπική και πολιτικη κατασταση του ΠΑΣΟΚ. (Το τι θα σημαίνει αυτο για το ΠΑΣΟΚ και τον πολιτικό σκηνικό συνολικά ειναι αλλο θεμα, θα το δουμε άλλη στιγμη).
Αν δεν τα καταφέρει, αν δηλαδη ο Βενιζέλος μπορέσει να ελέγξει την κατασταση και στηριχθεί απο το κομμα (ή αν δεν μπει καν στη διαδικασία επιλέγοντας άλλες κινήσεις) νομοτελειακά θα πάνε άμεσα σε ρήξη και νέο κομματικο σχηματισμό.
Σε ενα τέτοιο σενάριο ειναι πιθανό να έχουμε κυβερνητική κρίση (και λεω πιθανό και οχι σιγουρα επειδη η κυβερνητική πλειοψηφία εχει κάποια μαξιλαράκια, οποτε θα εξαρτηθεί απο το πόσους βουλευτές θα επηρεάσει ο ΓΑΠ), αλλα μετά βεβαιότητας η πολυδιάσπαση αυτή θα επηρεάσει έτη περαιτέρω τους πολιτικούς συσχετισμούς.
Ολα αυτά, θα πει κάποιος, ενδιαφέρουν εναν "απαξιωμένο μικρόκοσμο". Λαθος. Απο τη στιγμη που καθορίζουν εξελιξεις και χρονοδιαγράμματα, εχουν σημασία. Οχι για το ΠΑΣΟΚ και τους πρωταγωνιστές του, αλλα για τη χωρα συνολικά. Απο το πώς θα προχωρήσουν ολα αυτα θα κριθούν πολλά. Απο την ημερομηνία των εκλογών, μεχρι τους όρους διεξαγωγής τους (άλλο η συντεταγμενη προσφυγή, άλλο η πτώση κυβερνησης) και - το βασικότερο όλων - την έκβαση όλων των ανοιχτών ζητημάτων με την τρόικα και τις αποφασεις για τα θέματα οικονομίας τον επόμενο χρονο. Διότι αυτα ολοι τα ξεχνούν, αγνοώντας οτι θα τα βρουν μπροστά τους.
Θα το επαναλάβω: οποιος στις αναλύσεις του ξεχνάει οτι η εξίσωση ειναι πολυπαραγοντική και αντιμετωπίζει την πραγματικότητα μονοδιάστατα ή μέσα απο τις εμμονές του, ας αλλάξει χόμπι. Για επάγγελμα δεν συζητάμε καν...

2 σχόλια

  1. Αλίμονο να κρίνεται η πορεία της χώρας από ένα κόμμα που έχει απομείνει με 4-5% στη πλειοψηφία τους άνω των 60 ετών !

    Αφού χρεοκόπησε τη χώρα μαζί με τη ΝΔ, συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους Έλληνες με τους φόρους στα ακίνητα ! Ακόμα και οι παλιοί ψηφοφόροι του το βρίζουν και το καταριούνται !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ. ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ, ΛΟΓΩ ΦΟΡΩΝ.
    Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΒΑΖΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΤΥΡΑΝΝΙΑ-ΟΛΊΓΑΡΧΙΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση