GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δείτε σε ποιον είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google

Η Google σήμερα 15 Απριλίου τιμά τον μαθηματικό - φυσικό Λέοναρντ Όιλερ που έζησε τον 18ο αιώνα και  θεωρείται ο πατέρας του συμβόλ...

Η Google σήμερα 15 Απριλίου τιμά τον μαθηματικό - φυσικό Λέοναρντ Όιλερ που έζησε τον 18ο αιώνα και  θεωρείται ο πατέρας του συμβόλου f (x) για τις συναρτήσεις. Ο Ελβετός φυσικομαθηματικός ήταν ένας από τους θεμελιωτές των καθαρών μαθηματικών ενώ θεωρείται ο «πατέρας» του γνωστού παιχνιδιού σουντόκου, αφού διατύπωσε τους πρώτους κανόνες του.
Ο Λέοναρτ Όιλερ (Leonhard Euler) γεννήθηκε στην Βασιλεία της Ελβετίας στις 15 Απριλίου 1707. Ο πατέρας του Πάουλ Όιλερ ήταν πάστορας της Προτεσταντικής Εκκλησίας και η μητέρα του Μαργκερίτε Μπρούκερ, κόρη πάστορα. Σχεδόν αμέσως μετά την γέννησή του η οικογένειά του μετακόμισε στην γειτονική πόλη Ρίχεν, όπου ο Λέοναρντ πέρασε τα παιδικά του χρόνια μαζί με τις δύο μικρές του αδελφές, την Άννα Μαρία και την Μαρία Μαγκνταλένα.
Σε ηλικία μόλις 13 ετών ενεγράφη στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και σε ηλικία 16 ετών υποστήριξε την διδακτορική του διατριβή με θέμα τις ομοιότητες της φιλοσοφίας του Καρτέσιου και του Νεύτωνα. Την ίδια περίοδο σπουδάζει Ελληνικά, Εβραϊκά και Θεολογία, ενώ λαμβάνει ιδιαίτερα μαθήματα από τον μεγάλο μαθηματικό της εποχής Γιόχαν Μπερνούλι (1667-1748), φίλο του πατέρα του. Ο Πάουλ Όιλερ ήθελε να κάνει τον γιό του πάστορα, αλλά ο Μπερνούλι ήταν αυτός που διέκρινε το απίστευτο ταλέντο του νεαρού στα μαθηματικά και έπεισε τον πατέρα του ότι ο Λέοναρντ επέπρωτο να γίνει ένας μεγάλος μαθηματικός. Το 1726 υποστήριξε μια δεύτερη διατριβή με θέμα την ταχύτητα του ήχου.
Την επόμενη χρονιά, αφού είχε αποτύχει να καταλάβει μια θέση πανεπιστημιακού καθηγητή στην Βασιλεία, συμμετείχε στον διαγωνισμό της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών με θέμα το πώς μπορούμε να τοποθετήσουμε  με τον καλύτερο τρόπο τα ιστία πάνω σε ένα πλοίο και κέρδισε το δεύτερο βραβείο χάνοντας μόνο από τον γάλλο φυσικομαθηματικό Πιέρ Μπουγκέ, τον θεωρούμενο ως «πατέρα της ναυπηγικής». Την ίδια χρονιά δέχθηκε πρόσκληση από την τσαρίνα Αικατερίνη Α΄   να αναλάβει την έδρα της Φυσιολογίας στην Ακαδημία Επιστημών της Αγίας Πετρούπολης, μετά τον θάνατο του Νικολάους Μπερνούλι (1695-1726), γιου του Γιόχαν Μπερνούλι. Στην συνέχεια μεταπήδησε στο τμήμα μαθηματικών και το 1733 ανέλαβε την διεύθυνσή του. Στις 7 Ιανουαρίου 1734 νυμφεύθηκε την  συμπατριώτισσά του Καταρίνα Γκσελ (1707-1773). Το ζευγάρι απέκτησε 13 παιδιά από τα οποία μόνο τα 5 επέζησαν.
Το 1741 λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην Ρωσία  μετακόμισε στο Βερολίνο, αποδεχόμενος πρόσκληση του ηγεμόνα της Πρωσίας Φρειδερίκου Β΄ του Μεγάλου (1712-1786). Δούλεψε για 25 χρόνια  στην τοπική Ακαδημία  και δημοσίευσε πάνω από 300 επιστημονικά άρθρα. Στο Βερολίνο εξέδωσε δύο από τα σπουδαιότερα βιβλία του . Το 1748 την «Εισαγωγή στην Απειροστική Ανάλυση» («Introductio in analysin infinitorum») και το 1755 τις «Αρχές του διαφορικού λογισμού» (Institutiones calculi differentialis). Με τα χρόνια ο Όιλερ περιέπεσε σε δυσμένεια, ιδιαίτερα όταν απέτυχε να σχεδιάσει ένα συντριβάνι, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Φρειδερίκου. Ο πρώσος μονάρχης αμφισβήτησε τις ικανότητες του Όιλερ ως μηχανικού, αλλά και την φιλοσοφική του συγκρότηση. Στην πρωσική αυλή κυριαρχούσε η πληθωρική προσωπικότητα του επικοινωνιακού Βολταίρου, που βρισκόταν στον αντίποδα του συνεσταλμένου χαρακτήρα του Όιλερ.
Όταν δέχθηκε την πρόσκληση από την Μεγάλη Αικατερίνη το 1766 επέστρεψε χωρίς δεύτερη σκέψη στα παλιά του «λημέρια». Όμως η υγεία του διαρκώς χειροτέρευε. ΄Εχοντας χάσει την όραση από το ένα του μάτι το 1735, προσεβλήθη από καταρράκτη στο υγιές μάτι του και με την πάροδο του χρόνου σχεδόν τυφλώθηκε. Παρά την τραγωδία αυτή, η παραγωγικότητά του συνεχίστηκε αμείωτη επιβοηθούμενη από μια σπάνια μνήμη και μια αξιοσημείωτη ικανότητα για νοερούς υπολογισμούς. Το 1773 έχασε την γυναίκα του, μετά από 40 χρόνια γάμου και τρία χρόνια αργότερα παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο την ετεροθαλή αδελφή της Ζαλόμε Γκσελ (1723-1794).
Στις 18 Σεπτεμβρίου 1783 κατά την διάρκεια γεύματος στο σπίτι του και ενώ συζητούσε με τον συνάδελφό του φυσικό Άντερς Λέξελ σχετικά με την πρόσφατη ανακάλυψη του πλανήτη Ουρανού, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και λίγες ώρες αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή. Ενταφιάστηκε στο προτεσταντικό κοιμητήριο της Αγίας Πετρούπολης δίπλα στην πρώτη σύζυγό Καταρίνα.  Ο μαθηματικός και φιλόσοφος Νικολά  Ντε Κοντορσέ στον επικήδειο που εκφώνησε ενώπιον της Γαλλικής Ακαδημίας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Όιλερ σταμάτησε να υπολογίζει και να ζει».Το 1956 και με αφορμή την επικείμενη 250η επέτειο από την γέννησή του, τα λείψανά του μεταφέρθηκαν και ενταφιάστηκαν στο Μοναστήρι του Αλεξάντερ Νέφσκι στην Αγία Πετρούπολη
Το έργο του Όιλερ, που εκτείνεται σε κάθε πεδίο των μαθηματικών, αποτελείται από 75 τόμους και συνολικά 45.λ000 σελίδες. Επίσης έχουν διασωθεί 4.000 χειρόγραφα αλληλογραφίας του με διάσημουςσύγχρονους του μαθηματικούς. Ο ελβετός φυσικομαθηματικός είχε αποφασιστική και σημαντική συμβολή στην γεωμετρία, στην ανάλυση, στη μηχανική  και την θεωρία των αριθμών. Ανέπτυξε, επίσης, μεθόδους για την λύση προβλημάτων στην αστρονομία και έδωσε χρήσιμες εφαρμογές των μαθηματικών στην τεχνολογία. Πολλοί μαθηματικοί όροι φέρουν το όνομά του, όπως η Σταθερά του Όιλερ και ο Αριθμός του Όιλερ (το γνωστό e).

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση